Naslovnica SPEKTAR Rusija naterala NATO da preispita strategiju: „Ovo nije viđeno od Drugog svetskog...

Rusija naterala NATO da preispita strategiju: „Ovo nije viđeno od Drugog svetskog rata!“

Uspešna odbrana ruske vojske u Ukrajini izazvala je široku reevaluaciju odbrambenih strategija u okviru NATO saveza, prema nedavnom članku u časopisu „Ekonomist“.

Članak naglašava, da su ruske odbrambene konstrukcije na jugu i istoku Ukrajine, postale najduže odbrambene strukture u Evropi od Drugog svetskog rata, što ukazuje na značajnu promenu u geopolitičkoj dinamici evropskog kontinenta.

Izgradnja ovih struktura bila je ključni faktor u efikasnoj odbrani ruske teritorije od naleta Ukrajiinaca. Ova uspešna odbrana podstakla je ukrajinske vlasti, da i oni ubrzaju izgradnju svojih dodatnih odbrambenih postrojenja duž istočnih granica zemlje.

Osim toga, susedne države poput Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije takođe su reagovale na ovo povećano vojno prisustvo na istoku, pojačavajući svoje odbrambene kapacitete duž svojih granica sa Rusijom i Belorusijom.

Estonske vlasti najavile su plan izgradnje oko 600 bunkera duž granice s Rusijom, dok bi Letonija i Litvanija morale izgraditi znatno veći broj odbrambenih struktura. Ove inicijative, prema mišljenju stručnjaka, reflektuju ozbiljnu promenu u odbrambenim prioritetima regiona.

[adsenseyu1]

Jedna od ključnih dilema koja se javlja iz ovih promena je, kako NATO savez treba da prilagodi svoje strategije odbrane. Ranije, strategija NATO-a poznata kao „elastična odbrana“ preferirala je pomeranje odbrambenih linija unazad, kako bi se osigurala fleksibilnost u reagovanju na potencijalne pretnje.

Međutim, čini se da ova strategija više nije adekvatna, s obzirom na nove izazove i agresivno ponašanje Rusije.

Zbog toga se postavlja pitanje, kako NATO može uspešno zaštiti svaki deo svoje teritorije u ovom promenjenom geopolitičkom okruženju. Ovo postaje posebno značajno s obzirom na nagli porast tenzija između Rusije i Zapada.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social