Rusija će uzvratiti udarac

Moskva smatra da primena instrumenta ograničenja cena nafte koju je uvela Evropska unija nije tržišna.

Ona razrađuje mehanizam zabrane primene tog ograničenja i spremna je čak i da donekle smanji proizvodnju nafte u slučaju da ga druge zemlje primene, izjavio je vicepremijer Aleksandar Novak, prenosi Sputnjik.

„Smatramo da je taj instrument netržišni, da nije efikasan i da se grubo meša u tržišne instrumente, da protivreči svim pravilima, Svetskoj trgovinskoj organizaciji, na primer. U praksi ne nameravamo da primenjujemo instrumente u vezi s ‘price cap’ (ograničenjem cena). Zato sada razrađujemo mehanizme zabrane primene ograničenja cena, nezavisno od toga koji će nivo ograničenja biti utvrđen“, rekao je Novak za televizijski kanal Rusija 24.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

On je naveo da uvođenje takvog instrumenta može dovesti samo do destabilizacije tržišta, deficita energenata, smanjenja broja investicija, a u budućnosti bi mogao da utiče i na drugu robu ili na druge zemlje.

„Prodavaćemo naftu i naftne derivate onim zemljama koje budu sarađivale s nama u skladu s tržišnim uslovima, čak i ako budemo morali donekle da smanjimo proizvodnju“, rekao je Novak.

(sputnik)