Naslovnica U FOKUSU Rusi zatvaraju granice? Suočavamo se sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih...

Rusi zatvaraju granice? Suočavamo se sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja …

Ruska vlada vrlo brzo će objaviti koje kategorije građana će biti izuzete od mobilizacije rezervista sa vojnim iskustvom, najavio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da u razgovoru sa novinarima prokomentariše mogućnost zatvaranja granica kako bi se sprečilo da građani izbegnu poziv na mobilizaciju, prenosi Rojters. S druge strane, Rusi su, čim je Putin objavio plan za mobilizaciju, masovno počeli da pretražuju na internetu kako napustiti Rusiju.

Ali, ono što Kremlj jeste objasnio je to zašto je doneta odluka o delimičnoj mobilizaciji, koju je jutros saopštio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Odluka o izvođenju delimične mobilizacije doneta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja“, izjavio je na brifingu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„O tome, kako su se promenili uslovi tokom specijalne vojne operacije, rekao je u svom obraćanju predsednik Vladimir Putin. Upravo je predsednik Putin pričao o tome da se faktički suočavamo sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje čime je uslovljena odluka o mobilizaciji.

Na brifingu je traženo od Peskova da prokomentariše reči predsednika o napadima na rusku teritoriju od strane Ukrajine i pitali ga o kakvim se konkretno napadima radi.

„Reč je o granatiranjima, o kojima je bilo reči nekoliko dana ranije i tako dalje – Belgorodska oblast, Kurska i druge. Te činjenice su dobro poznate. Tamo rade naši islednici“, odgovorio je portparol Kremlja.

U obraćanju Rusima o početku delimične mobilizacije u Rusiji Vladimir Putin je to nazvao merom koja je adekvatna aktuelnoj pretnji. Prema njegovim rečima, trenutno, ruska vojska deluje na liniji sukoba, koja premašuje hiljadu kilometara, suprotstavljaju se ne samo neonacističkim formacijama, već čitavoj vojnoj mašineriji kolektivnog Zapada.

Na kraju obraćanja, optužujući Zapad za zaoštravanje agresivne politike, ruski predsednik je pomenuo terorističke napade, uključujući i korišćenje zapadnog oružja, koje već granatira pogranična naselja Belgorodske, Kurske oblasti i osmatranje od strane Zapada širom južne Rusije.

“U Vašingtonu, Londonu, Briselu direktno uvlače Kijev da prenese vojne akcije na našu teritoriju“, dodao je portparol Kremlja.

Podsetimo, ruski predsednik je jutros proglasio delimičnu mobilizaciju i rekao da će događaji u vezi sa mobilizacijom početi 21. septembra.

„Ističem da je u pitanju delimična mobilizacija. Mobilizacija počinje danas, 21. septembra. Rusi koji budu mobilisani, biće im date sve beneficije i garancije“, kazao je Putin i naveo da će mobilisanom ljudstvu biti pružena i dodatna obuka.

Kako je kazao, parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije.

„Da zaštitimo svoju zemlju i narod koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju.“

„Zapad dao direktnu naredbu Kijevu da poremeti sve dogovore sa Rusijom postignute tokom pregovora“, rekao je.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se naciji obratio 30 minuta nakon Putina, rekao je da će biti mobilisano 300.000 vojnih rezervista.

U međuvremenu, Šojgu je izdao naređenje da mobilizacija može da počne.

„Neophodno je blagovremeno i kvalitetno organizovati obaveštavanje građana, pojačati mere za suzbijanje provokacija i protivzakonitih radnji, kao i zaštitu vojnih odseka, mesta za prijem i okupljanje građana“, rekao je ruski ministar odbrane, prenosi Sputnjik.

Naveo je da je došlo vreme „da se iskustvo stečeno tokom godišnjih strateških vežbi primeni u praksi“.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

(b92.net, tanjug, sputnik)