Naslovnica U FOKUSU Epilog masovnih protesta u Rusiji – Preko 1.000 uhapšenih

Epilog masovnih protesta u Rusiji – Preko 1.000 uhapšenih

Više od 1.311 ljudi uhapšeno je širom Rusije nakon sinoćnjih protesta održanih zbog odluke Putina da proglasi delimičnu mobilizaciju.

Pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info je saopštio da je te podatke prikupio iz 38 gradova širom Rusije. Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Nedozvoljeni skupovi su nezakoniti prema ruskim zakonima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zvaničnica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk, u saopštenju koje su prenele ruske novinske agencije, navela je da su policajci zaustavili pokušaje da se organizuju mali protesti.

U nizu regiona bilo je pokušaja organizovanja neovlašćenih akcija koje su okupile izuzetno mali broj ušesnika, kazala je Volk.

Sve to je zaustavljeno, a osobe koje su kršile zakone su uhapšene i odvedene u policijske stanice radi istrage i utvrđivanja njihove odgovornosti, naglasila je ona.

Zapadni mediji, međutim, preneli su da je ruska policija bila izuzetno brutalna prema demonstrantima, a na društvenim mrežama pojavili su se i video- snimci. Takođe, na društvenim mrežama se tvrdi i da su protesti bili masovni, kao i da se na njima uzvikivalo „ne ratu“, „ne mobilizaciji“.

Putin je u sredu proglasio delimičnu mobilizaciju, odnosno regrutaciju samo onih gradjana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju odredjenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo.

(b92.net, tanjug)