Rusi otkrili prisustvo redovnih snaga NATO u Donbasu pod maskom privatne vojske

Do 10 stranih privatnih vojnih kompanija bori se na strani Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR na TV kanalu Rusija 24.

On je konstatovao rast broja stranih plaćenika koji pristižu iz postsovjetskih republika, zemalja istočne Evrope i NATO-a.

„Ovde ima i dosta privatnih vojnih kompanija. Sada je teško reći koliko tačno, ali ima ih desetak, tih privatnih kompanija. One su paravan za one regularne NATO snage koje su ovde u Ukrajini“, rekao je Maročko.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je podsetio da je i pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini delovala takozvana legija stranih zemalja u kojoj su bili predstavnici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

„Sada su ovu „legiju stranih“ prilično proredile naše trupe prilično, razbili smo ih u neke manje grupe, od voda do četnih taktičkih grupa, i obavljaju razne zadatke ovde u Donbasu.

Pre svega, te NATO trupe učestvuju u opasnim akcijama, odnosno deluju kao odredi. To su jurišne jedinice, jer imaju veštinu i iskustvo, a oružanim formacijama Ukrajine sada nedostaje kvalifikovano osoblje“, rekao je Maročko.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs