Raspoređivanje 300.000 vojnika u blizini ruskih granica preti da podeli NATO

Planovi za izgradnju vojnih snaga do 300.000 vojnika u blizini ruskih granica mogli bi da potkopaju jedinstvo NATO-a prenosi Politico.

Kako navodi izdanje, informacija o stvaranju dodatnih regionalnih snaga alijanse mogla bi biti saopštena na sastanku ministara odbrane u Briselu 3-4. A planovi bi trebalo da budu finalizovani pre samita NATO-a u Viljnusu 11-12. jula.

Politico skreće pažnju da će za kratko vreme biti potrebno preseliti ogroman broj vojnih lica na istočne granice alijanse. Za to će biti potrebna ogromna sredstva ne samo za opremu i oružje već i dosta municije za obuku. Istovremeno, zemlje NATO-a već osećaju nedostatak istih zbog slanja u Ukrajinu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Odnosno, napominje autor članka, zemlje alijanse će ponovo morati da naglo povećaju vojnu potrošnju i tempo vojne proizvodnje. Istovremeno, sada nema izvesnosti da li NATO ima potrebne industrijske kapacitete za to.

U članku se naglašava da će se test jedinstva NATO-a održati na leto, upravo na samitu u Viljnusu.

U situaciji kada su zemlje NATO već zabrinute za nivo zaliha naoružanja a Ukrajini su potrebne nove inekcije, „postoji opasnost da sve članice alijanse ne budu u stanju da ispune obećanje i doprinesu odbrambenim planovima NATO“, rezimira autor članka.

Webtribune.rs