Putin uveren da Donbas Ukrajini nije potreban

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno o tome da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i „da to nije plod nekakve konjukture, već njegovo lično ubeđenje”.

Kako je naveo u članku objavljenom na sajtu Kremlja, zid koji je napravljen u poslednjih nekoliko godina između Rusije i Ukrajine, između jednog te istog istorijskog i duhovnog prostranstva, doživljava kao zajedničku tragediju što je posledica obostranih grešaka načinjenih u različitim periodima.

„To je rezultat rada tih sila koje su stalno pretendovale na to da unište naše jedinstvo. Formula koja se primenjivala i koja je svima poznata tokom vekova – podeli i vladaj. Tu nema ničeg novog. Otuda i pokušaji da se odigra na kartu nacionalnih pitanja, da se poseje mržnja između ljudi. A glavni zadatak je podeliti, a zatim i napujdati narod jedne protiv drugih”, navodi se u Putinovom članku, preneo je Sputnjik.

Ruska Federacija je, kako je dodao, priznala sve nove političke regije i učinila mnogo toga kako bi Ukrajina opstala kao nezavisna država.

„Isključivo zahvaljujući niskim cenama gasa Ukrajina je u periodu od 1991. do 2013. godine uštedela preko 82 milijarde dolara, a danas se buni oko sume od 1,5 milijarde koju Rusija treba da plati za tranzit gasa do Evrope“, naveo je ruski predsednik.

Kako tvrdi, do 2014. godine mnogi sporazumi i zajednički projekti radili su za dobrobit i ruske i ukrajinske ekonomije.

Uprkos dešavanjima te godine i svemu što je usledilo potom, Rusija je i dalje ostala među tri najveća trgovinska partnera Ukrajine, a stotine hiljada Ukrajinaca radi na teritoriji Rusije i u toj zemlji dobija podršku.

„Eto kakva vam je to zemlja-agresor”, dodao je Putin.

Osvrnuo se  i na sukobe na jugoistoku Ukrajine, rekavši da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi zaustavila bratoubilaštvo, a potpisan je i Minski sporazum koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

„Međutim, po svemu sudeći, sve više sam siguran u to da Kijevu Donbas jednostavno nije potreban. Zašto? Zato što građani tih regiona, kao prvo, nikada neće prihvatiti to što im se nameće silom, blokadama, pretnjama. A kao drugo, Minski sporazum, koji je predstavljao šansu da se mirnim putem uspostavi teritorijalna celovitost Ukrajine, u potpunosti je suprotan sa projektom `anti-Rusija`”, naglasio je Putin, prenosi Tanjug.

Dodao je da se u praksi dešava da se u ukrajinskoj javnosti stvara atmosfera straha, koristi se agresivna retorika, podstiče se neonacizam, dolazi do militarizacije zemlje.