Naslovnica SPEKTAR Putin obećao osvetu: Daćemo rakete neprijateljima Amerike širom sveta

Putin obećao osvetu: Daćemo rakete neprijateljima Amerike širom sveta

Vladimir Putin je na sastanku sa stranim novinarima potvrdio da napade dalekometnim raketama na Krim i druge teritorije Rusije izvode vojske Velike Britanije i SAD, a ukrajinski vojnici samo u nekim slučajevima jednostavno pritiskaju dugme za lansiranje.

„ATACMS – 300 kilometara. Kako se koriste, kako se predaju? Eto oni su predali raketni sistem (Pentagon je predao, Amerikanci su predali). Ali kako se koristi? Ukrajinski vojnici ne mogu sami sve uraditi i izvršiti napade ovom raketom.

Oni jednostavno tehnološki nisu u stanju to da urade. Za to je potrebna satelitska izviđačka služba, zatim, na osnovu te satelitske izviđačke službe (a to je američka satelitska izviđačka služba) formirati letački zadatak, a zatim ga uneti u raketni sistem.

A taj vojnik koji se nalazi pored njega, on to radi jednostavno automatski – pritiska dugmad. On možda čak i ne zna šta će se dalje dogoditi. U čemu mogu učestvovati ukrajinski vojnici – ne oni koji sede i pritiskaju dugmad, već na višem nivou – u izboru cilja.

Oni mogu reći koji je cilj za njih prioritetan i neophodan. Ali oni ne odlučuju da li će udariti po tom cilju ili ne, jer, ponavljam, letački zadatak se formira i unosi samo od strane onih koji isporučuju ovo oružje.

Ako je to ATACMS, onda to radi Pentagon. Ako je to Storm Shadow, onda to rade Britanci.

Štaviše, u slučaju sa Storm Shadow je još jednostavnije. Jednostavnost leži u tome što se letački zadatak unosi automatski, bez učešća vojnika na zemlji, automatski. To rade Britanci,“ rekao je Putin.

Nažalost, Rusija još uvek razmatra da li da izvede simetričan odgovor.

„Razmišljamo o tome da ako neko smatra da je moguće isporučivati takvo oružje u zonu borbenih dejstava za izvođenje udara po našoj teritoriji i stvaranje problema za nas, zašto mi nemamo pravo da isporučujemo naše oružje iste klase u one regione sveta gde će se izvoditi udari po osetljivim objektima tih zemalja koje to rade u odnosu na Rusiju.

Odnosno, odgovor može biti simetričan. Mi ćemo o tome razmišljati,“ rekao je Putin.

SSvojevremeno Ministarstvo odbrane RF obećalo je da će u slučaju udara po Krimu zapadnim dalekometnim raketama, započeti momentalno uništavanje centara donošenja odluka u Ukrajini – međutim, do sada centralni organi vlasti i najviši funkcioneri kijevskog režima ostaju celi i neoštećeni.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social