Pukovnik Bo: Pogrešne procene, upali su u zamku Rusije

„Zapad je upao u zamku pokušaja da uništi Rusiju sankcijama“, izjavio je pukovnik Žak Bo, bivši švajcarski obaveštajac i savetnik NATO-a.

On je napomenuo da su SAD namerno izazvale sukob u Ukrajini, da bi ga iskoristile kao oruđe u borbi protiv Moskve.

„Ne zanima nas Ukrajina kao takva, prvobitna svrha sukoba je bila da isprovocira Rusiju i uništi njenu ekonomiju kroz sankcije. Problem je što one ne funkcionišu“, rekao je Bo.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pukovnik je objasnio, da su prema prvobitnim planovima Vašingtona sankcije trebalo da nanesu ogromnu štetu Rusiji, i da će se neprijateljstva vrlo brzo okončati. Međutim, proračuni Sjedinjenih Država nisu se ostvarili, a Ukrajina je postala „žrtva pogrešne računice“ svojih saveznika.

„Uvodimo sve više novih sankcija protiv Rusije, i sve je bezuspešno. Zapad je upao u zamku sopstvene pogrešne računice, a za Ukrajinu je to veoma žalosno“, naglasio je oficir.

Po njegovom mišljenju, Zapad sada bezuspešno pokušava da politički oslabi Moskvu.

Od 24. februara u toku je specijalna vojna operacija demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Ruski predsednik nazvao je njen zadatak „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

Webtribune.rs