Naslovnica SPEKTAR Prvi put u svetu: Ruski „Vitjaz“ oborio ukrajinski avion u automatskom režimu

Prvi put u svetu: Ruski „Vitjaz“ oborio ukrajinski avion u automatskom režimu

PVO sistem „Vitjaz“ u zoni SVO prvi put je u svetu, u borbenim uslovima, izveden potpuno automatski, bez učešća operatera, za otkrivanje, praćenje i uništavanje ukrajinskih vazdušnih ciljeva

Ruski PVO sistem S-350 „vitjaz“ oborio je ukrajinski avion u zoni Specijalne vojne operacije (SVO) u potpuno automatskom režimu bez učešća operatera. Ovaj način rada testiran je prvi put u svetu testiran u borbenim uslovima, javljaju „RIA Novosti“.

„PVO sistem ‘Vitjaz’ u zoni SVO prvi put je u svetu, u borbenim uslovima, izveden potpuno automatski, bez učešća operatera, za otkrivanje, praćenje i uništavanje ukrajinskih vazdušnih ciljeva.

Nekoliko ukrajinskih borbenih aviona i dronova oboreni su projektilima sistema“, navodi izvor.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

On je dodao da je borbena posada u isto vreme samo kontrolisala rad sistema.

„Automatski režim je sproveden na osnovu principa da osoba ne poništava odluke elemenata veštačke inteligencije kompleksa u okviru novonastale vazdušne borbene situacije, odnosno da se operater jednostavno nije mešao u operaciju PVO sistema, čime se potvrđuje algoritam rada koji je odabrala mašina“, dodao je.

Prema njegovim rečima, „Vitjaz“ je istovremeno radio u aktivnom i pasivnom radarskom režimu. Ova metoda povećava otpornost kompleksa na buku, kao i njegovu sposobnost otkrivanja i klasifikacije ciljeva.

[adsenseyu1]

S-350 „vitjaz“ je mobilni protivvazdušni raketni sistem koji je razvio koncern „Almaz-Antej“ za protivvazdušne raketne snage Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Namenjen je zaštiti državnih, administrativnih, industrijskih i vojnih objekata i grupacija trupa od napada savremenim i naprednim oružjem za vazdušni napad.

Kompleks je sposoban da gađa aerodinamičke vazdušne ciljeve, koji uključuju avione, dronove, krstareće rakete, na maksimalnom dometu, prema različitim izvorima, od 120 do 150 kilometara, balističke ciljeve – na udaljenosti do 25 kilometara. Istovremeno, maksimalna brzina ciljeva koje pogađaju rakete „vitjaz“ može da dostigne dva kilometra u sekundi.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]