Profesor biologije otpušten zbog tvrdnje da pol određuju hromozomi

       

Četvoro studenata napustilo slušaonicu u znak protesta kada je profesor, „dosledan svojim naučnim i religijskim ubeđenjima“, rekao da pol zavisi od X i Y hromozoma

Profesor biologije na koledžu „Sent Filip“ u Teksasu tvrdi da je otpušten zbog „propovedanja religije“ nakon što je na predavanju rekao da pol određuju X i Y hromozomi.

Džonson Varkli bio je zaposlen na tom fakultetu 20 godina, prenosi „Njujork post“, a na predavanju održanom 28. novembra 2022. godine, na kom je govorio o ljudskom reproduktivnom sistemu, započeta je rasprava i četvoro studenata je napustilo slušaonicu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Koledž je otpustio Varklija zato što je predavao osnovne i naširoko prihvaćene biološke koncepte. Tražimo da se profesor Varkli odmah vrati na svoju poziciju“, saopštila je advokatska firma „Prvi institut slobode“, koja je opisana kao neprofitno hrišćansko udruženje.

Kako se dodaje, u 20 godina koliko je studentima predavao biologiju i anatomiju, Varkli nikada ni sa jednim studentom nije razgovarao o svojim ličnim stavovima – verskim ili bilo kojim drugim – o rodu i seksualnosti.

Advokatska firma je istakla i da je četvoro studenata napustilo slušaonicu u znak protesta kada je Varkli „dosledan svojim naučnim i religijskim ubeđenjima“, rekao da pol određuju hromozomi.

Tzv. polni hromozomi hromozomi određuju biološki pol tako što žene nasleđuju hromozom X, a muškarci Y, a profesorov iskaz bio je „uvredljiv“ za nebinarne (koje navode da nisu ni muško ni žensko) i transrodne osobe.

Koledž na kom je profesor bio zaposlen naveo je da su „Varklijeva učenja izlazila izvan granica akademske slobode“, i da su „njegovi lični stavovi bili uvredljivi za veliki broj individua u učionici“.

„Drugim rečima, otpušten je zato što je predavao istinite i prihvaćene činjenice. Njegove reči su podržane naučnim istraživanjem i u skladu su sa njegovim profesionalnim iskustvom i obrazovanjem“, navela je advokatska firma dodajući da „univerziteti ne mogu da daju otkaz profesorima zbog predavanja pravih naučnih činjenica. To loše utiče na akademsku slobodu, a takođe šalje poruku da religiozni ljudi nisu dobrodošli i da ne treba da se prijave za profesorske pozicije“.

Kako su dodali, profesor Varkli je samo još jedan primer kako prosečni Amerikanci gube poslove zbog toksične kulture otkazivanja koja ugrožava zaposlene širom države.

 

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte