PREDVIĐANJE ZA EU U 2019: Dolazi velika kriza, jedna zemlja će potonuti nikad dublje

fdtgze4645zgfdhutrgdf

Mič Fajerstajn, investitor i ekonomski analitičar, izneo je svoja predviđanja za 2019. godinu, i ona uopšte nisu optimistična.

On je u emisiji Keiser Report na Rašn Tudej otkrio da će Evropska unija „implodirati“ ove godine, i objavio koja država će biti „nova Grčka“.

Kako je rekao, ova godina neće biti teška za EU samo zbog Bregzita, nego i zbog drugih država koje bi mogle da ugroze integritet Unije.

Nacionalni protesti u Francuskoj, tvrdi on, samo su pokazatelj onoga što nas čeka.

– Videćete globalne nemire. Videćete šta će se desiti u Italiji kad Evropska unija pokuša tamo nešto na silu da uradi – rekao je Fajerstajn, misleći na „mere štednje“ koje se najavljuju.

Fajerstajn je upozorio da bi i Italija i Francuska mogle da pođu putem dugovima opterećene Grčke, navodeći kao dokaz za ovu tvrdnju loš rejting predsednika Makrona, visoku stopu nezaposlenosti i velike socijalne nejednakosti u državi.

– Italija ima 4 biliona u dugovima, koje kažu da neće da otplate. Francuska ima sličnu situaciju ali oni imaju i građanske proteste na kojima narod spaljuje Pariz. Neko će tu morati da ode – procenio je Fajerstajn.

I Italija i Francuska, inače, krše pravila EU o budžetu. Posle samo jedne godine pridržavanja, 2018, Pariz je najavio da će budžetski deficit u 2019. biti 0,2 odsto viši od praga od 3 odsto, koliko pravila EU dozvoljavaju. Brisel je pristao da toleriše ovo kršenje.

Italija je u velikom sukobu sa Unijom, po pitanju budžeta. Prošle godine, Evropska komisija je pokušala da stavi Italiju pod „disciplinske mere“ zbor kršenja regulacije, a sukob je rešen tek u decembru, kad je Italija pristala na dogovor o budžetu, uprkos žestokim kritikama opozicije.

(Alo)