HRVATSKI ANALITIČAR: U Srbiji su znali za ujedinjenje Kosova i Albanije ali su krili …

Brnabic-vucic

Dve nedelje nakon što je Kosovo proglasilo da je stvorilo svoju vojsku, premijer vlade u Prištini Ramuš Haradinaj se, na svojoj službenoj Fejsbuk stranici, pohvalio potpisivanjem novog sporazuma o ukidanju granica između Kosova i Albanije.

Kako je napisao, potpisan je sporazum o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka Kosova i Albanije, ali i da granice između te dve zemlje više nema. Za mart je najavio i drugu fazu punog uklanjanja granice između Kosova i Albanije po načelu Šengena.

,,U interesu Kosova i Albanije je očuvanje i unapređenje bilateralnih odnosa i partnerstva između dveju zemalja. Danas mi je bila čast da učestvujem u potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, po principu zajedničkog upravljanja granicom i našeg zajedničkog evropskog puta. Od danas granica Kosova sa Albanijom ne postoji. Imaćemo samo jedno zajedničko granično mesto. Rad će se nastaviti i u martu ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice izmeðu Kosova i Albanije na osnovu Šengenskih principa”, napisao je Haradinaj uz čestitke Kosovu i Albaniji.

Ova odluka nikoga ne bi trebalo da čudi , jer je najavljena 26. novembra 2018. na sastanku vlade kosovskih Albanaca i najviših funkcionera Tirane, koji se održao u gradu Peć, na jugu Kosova.

Naime, tada su Edi Rama i Ramuš Haradinaj rekli kako će vlade razviti strategiju ujedinjenja Albanaca do 2025. godine.

,,Po prvi put je premijer Edi Rama predstavio ideju o nacionalnom projektu ujedinjenja između Albanije i Kosova. U govoru na sastanku dve vlade u Peći, Rama je uputio poziv Haradinaju za početak rada dva ministarstava spoljnih poslova na razvoju zajedničke strategije za ujedinjenje Albanaca do 2025. godine”, tada prenosi internet izdanje albanske Gazete Insajderi.

Rama je dodao kako Albanija ne može beskrajno da čeka da je EU prihvati, a Kosovo je umorno od čekanja na liberalizaciju viznog režima.

,,Za Albaniju, Kosovo je nezavisna, suverena država, sa demokratskom vladom koja je jemstvo i normalizacije, ključne za konačnu regionalnu stabilizaciju”, rekao je Rama.

Dakle, sva buka iz Beograda je bespredmetna, jer su u Srbiji verovatno imali puno više informacija o tome da Priština i Tirana idu putem ujedinjenja, a ovo je samo mali korak u procesu koji sledi. Uostalom, to se moglo videti u izjavama funkcionera u Beogradu i Aleksandra Vučića.

,,Albanci će pokušati da celu međunarodnu zajednicu dovedu do svršenog čina. Meni je jasno da će oni graditi svoj plan. Kada krajem marta budu izbrisali granice tada će ukinuti poreze prema centralnoj Srbiji i reći da su spremni da razgovaraju, ali sa drugačije pozicije, ujedinjenog Kosova i Albanije”, rekao je Vučić i objasnio kako će Albanci u fazama nastaviti da rade šta su odlučili i da se radi o nečemu na šta je Beograd upozoravao ranije.

,,Kada god pozovete, dobijete uvek isti odgovor. Koga god dobijemo iz visoke zapadnoevropske politike, ali i sveukupne zapadnjačke politike i kažete koja će vaša reakcija biti, odgovor je: ,,Baš smo iznenađeni, nismo uvideli to poslednje na šta nam ukazujete. Hvala što ste nas obavestili, reagovaćemo u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima”. Posle toga najčešće dobijete jedno veliko ništa”, rekao je Vučić, što znači da se ovaj proces odvija uz znanje, verovatno i prećutnu podršku, zapadnih sila.

Osim toga, ovu odluku je Edi Rama najavio prošle godine, kada se sastao sa Haradinajem u Tirani i izjavio da će u središtu pažnje biti uklanjanje granice između dve države i stvaranje simetrične, evropske granice. Rama je takođe spomenuo luku Drač, za koju je rekao da ta luka neće biti samo albanska.

,,Luka Drač nije samo službena luka Albanije, ona je i luka kosovskih Albanaca. Nepošteno je i nerazumno da se albanski poduzetnici koji voze robu na Kosovo kroz luku Drač dva puta proveravaju”, rekao je Rama tokom prve službene posete Haradinaja Tirani, u septembru prošle godine.

Ramuš Haradinaj je tada izjavio da je Albanija uvek bila i ostala uz Kosovo.

,, Kosovo i ja smo svesni da tokom celog putovanja u njegovim etapama Kosovo nije bilo samo. Albanci, naša braća i sestre, ostali su uz nas i danas to osećamo,”, rekao je Haradinaj nakon sastanka i dodao kako, osim Albanije, Kosovo ima mnogo drugih saveznika širom sveta.

Tada je dogovoreno da što pre treba rešiti pitanje razgraničenja, između ostalog i sa Crnom Gorom.

Dakle, nije se dogodilo ništa novo i ništa što nije najavljeno u više navrata. Međutim, najvažnije pitanje ostaje bez odgovora.

Šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti, u procesu prekrajanja granica ili proglašenja de facto ujedinjenja ,,svih albanskih zemalja”, koje je najavljeno puno ranije od trenutno donesene odluke?

(logicno.com)