PRED EKSPLOZIJOM: I Nemačka uskoro ukida sve mere iako se pola ljudi nije vakcinisalo – Ključni ministar: „Za ograničenja više nema opravdanja“

„Ako se svima ponudi vakcina, više nema pravnog ili političkog opravdanja za bilo kakva ograničenja“, rekao je Maas.

U Nemačkoj postoje rastući zahtevi, čak i od najviših vlasti, da zemlja sledi britanski primer i ukine sva preostala ograničenja koronavirusa u roku od nekoliko nedelja, piše Telegraph.

Jedan od ključnih ministara u kabinetu kancelarke Angele Merkel , nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas , rekao je u utorak nedvosmisleno:

– Ako se svima u Nemačkoj ponudi vakcina, više nema zakonskog ili političkog opravdanja za bilo kakva ograničenja. To se može očekivati do avgusta, rekao je Maas.

Njegova primedba usledila je nakon sličnih komentara šefa jednog od najuticajnijih nemačkih medicinskih udruženja.

– Najkasnije do septembra, vakcina će biti ponuđena svima koji žele da se vakcinišu, a skoro sve mere korone moraće da se ukinu, rekao je Andreas Gassen iz Nacionalnog udruženja lekara u sektoru javnog zdravstvenog osiguranja.

„Svako tada može sam da odluči da li će i dalje nositi masku, ali to više ne bi trebalo biti obavezno“, rekao je Gassen.

Do sada je više od 55 odsto Nemaca primilo jednu dozu vakcine, a skoro 40 odsto je potpuno vakcinisano, ističe Telegraf. U Velikoj Britaniji je jedna doza data 66,8 posto stanovništva, a gotovo 50 posto populacije je potpuno vakcinisano. U Hrvatskoj je do sada barem jednu dozu dobilo oko 37 posto stanovništva, dok je 28,3 posto populacije potpuno vakcinisano.

Nemačka je već ukinula značajan broj ograničenja. Trenutne mere se razlikuju u zavisnosti od regiona, ali u većini područja maske za lice više nisu obavezne na otvorenom i potrebne su samo u prodavnicama i javnom prevozu.

Noćni klubovi, pozorišta i koncertna mesta otvorena su od juna u Berlinu i obližnjim regionima. Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi, a u zatvorenom do 10 ljudi.

Međutim, ova ograničenja ne uključuju ljude koji su u potpunosti vakcinisani, a većina postojećih ograničenja ionako se više na njih ne odnosi.

Dakle, oni ne moraju da se izoluju ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, niti moraju da traže svoje kontakte. Takođe ih ne treba stavljati u karantin, niti predstavljati negativan test pri povratku sa takozvanih ‘žutih’ destinacija.

Uprkos ovom opuštenom pristupu, Nemačka još uvek nije zabeležila novi skok zaraza.

Štaviše, Nemačka trenutno ima neke od najnižih podataka u Evropi sa nedeljnom incidencijom od 4,9 slučajeva na 100.000 ljudi, a u ponedeljak su zabeležena samo 392 nova slučaja i 29 smrtnih slučajeva.

(jutarnji.hr)