KINESKI EKSPERTI: Novi ruski nuklearni ledolomci doneće Moskvi neočekivane prednosti – ODAVDE ĆE RUSIJA VLADATI SVETOM

Izgradnja najmoćnijeg nuklearnog ledolomca na svetu pokazaće se prilično neočekivanim koristima za Rusiju. Ovo mišljenje izneli su analitičari iz Kine.

Pre izvesnog vremena na Dalekom istoku je izvršeno polaganje novog ruskog ledolomca projekta 10510 „Lider“.

Prema kineskim stručnjacima, izgradnja ovog ogromnog broda doneće Rusiji prilično opipljive koristi. Zemlja će dobiti ne samo visokoklasna sredstva za plovidbu trgovačkim brodovima kroz arktički led, već i nešto mnogo vrednije. O ovome izveštava izdanje Sohu.

„Ledolomac je dobio ime„ Rusija “, njegovo ukupno deplasman iznosiće oko 70.000 tona, a trup će premašiti 200 metara dužine i 47 metara širine“, napominju autori kineskog izdanja.

Analitičari Sohu-a izjavili su da je Rusija najmoćnija ledolomna sila na svetu. Raspolaže velikim brojem ledolomaca na nuklearni pogon sposobnih za probijanje leda debljine nekoliko metara.

U poređenju sa Rusijom, čak i Sjedinjene Države izgledaju veoma blede, pošto se Amerikanci mogu pohvaliti samo jednim takvim brodom sa nuklearnom instalacijom.

Ruski ulog u razvoju ledolomne flote nastao je zbog blizine Arktika. Sa razvojem severnih trgovinskih puteva, biće potrebno mnogo takvih brodova, jer bi se u narednim godinama Severni morski put trebao pretvoriti u međunarodnu logističku rutu sa velikim teretom.

Ledolomci će u velikoj meri pojednostaviti prolazak trgovačkih brodova kroz arktički led i omogućiće upotrebu ove rute tokom cele godine.

„Sa razvojem severnih morskih puteva, Rusija ima više motiva za izgradnju ogromnih brodova. Nuklearni ledolomac klase Lider moći će da prevaziđe ledene ploče debele 4 metra i igraće važnu ulogu na Arktiku “, dodali su  kineski stručnjaci.

Međutim, ovo neće ostati samo na koristi Rusije od izgradnje gigantskog ledolomca projekta 10510. Prema kineskim analitičarima, ovaj manevar mogao bi Rusiji doneti vrlo neočekivanu korist.

Trenutno ruska mornarica ima samo jedan nosač aviona, Admiral Kuznjecov. Ali u budućnosti se rusko vojno odeljenje nada da će povećati broj nosača aviona u ruskoj floti.

Autori Sohu-a veruju da će Rusija uspeti da stekne neprocenjivo iskustvo u izgradnji ledolomaca klase Lider. Tada se može dovesti u vojnu sferu – u razvoj nuklearnih nosača aviona.

„Moguće je da će Rusija započeti razvoj nosača aviona za Arktik. Stvaranje velikih ledolomaca na nuklearni pogon može joj pomoći da savlada tehnologije koje se mogu primeniti u ratnim brodovima “, rezimirali su kineski novinari.

Treba znati da trenutno ne postoje nosači aviona za arktičke uslove, i da bi izgradnja takvih brodova donela Rusiji ogromnu prednost u sledećim decenijama za teritoriju sa koje će Moskva praktično vladati svetom. 

Webtribune.rs