Naslovnica SPEKTAR Pravi poklon za Moskvu: Ruski vojnici podigli s dna Crnog mora američki...

Pravi poklon za Moskvu: Ruski vojnici podigli s dna Crnog mora američki bespilotni avion MQ-9 Reaper

Ruski vojnici su podigli s dna Crnog mora američki bespilotni avion MQ-9 Reaper. Izvor je otkrio koje su tajne SAD-a pripale ruskim inženjerima.

Pao je američki dron MQ-9 Reaper u Crno more i uspešno podignut sa dna od strane ruske vojske. Izvor je objasnio kakvu vrednost američki dron ima za vojne inženjere Rusije.

SAD su se osetile nezaustavljivim i poslale su jedan od svojih najboljih špijunskih bespilotnih aviona MQ-9 Reaper („Žetelac“) u zonu blizu Krima koja je bila zatvorena za letenje.

Amerikanci su bili sigurni da ruska vojska neće rizikovati da diraju američki bespilotni avion i potcenili rusku snalažljivost.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ruski lovac Su-27 jednostavno je izbacio gorivo na američki dron. Njegov operater nije uspeo da upravlja njim, i dron je pao na dno Crnog mora kao kamen. Nakon toga, netaknuti bespilotni avion postao je zakoniti trofej ruske vojske.

Vredan poklon MQ-9 Reaper se smatra jednim od najboljih bespilotnih letelica za izviđanje. Njegova cena iznosi ni manje ni više nego 56 miliona dolara. Za taj novac možete kupiti 18 tenkova T-90, a još će vam ostati.

[adsenseyu1]

„Žetelac“ može da postigne brzinu od 400 km/h i da ostane u vazduhu do 24 sata. Takođe, na njegovom bordu se nalazi najmodernija elektronika koja omogućava izviđanje na velikim rastojanjima.

Ruskim inženjerima je pripao ceo kompleks „osetljivih“ tehnologija SAD. Stručnjaci su dobili priliku da detaljno prouče mnoge zanimljive i veoma važne detalje o radio-elektronskim čvorovima aparata.

Vojni stručnjak Jurij Knutov je naglasio da svaki detalj američkog aparata predstavlja interes ruskih stručnjaka. Ali najvrednija stvar je softverska oprema.

Ovaj avion može leteti na velikoj visini i osim izviđačke funkcije, može obavljati i izviđačko-napadačke funkcije. On ima organizaciju veze putem satelita sa upravljačkim centrom i organizaciju veze putem GPS-a, odnosno navođenje na ciljeve, rekao je stručnjak Jurij Knutov.

[adsenseyu4]

On je pretpostavio da na bespilotnoj letelici postoji oprema za radio-tehničku obaveštajnu službu. Ona beleži frekvencije ruskih radarskih stanica, raketa za navođenje i radio-komunikaciju. Imajući ove podatke, Amerikanci mogu vršiti otkrivanje, izračunati komandna mesta, štabove i upravljačke centre.

Sva ova tehnološka dostignuća su zanimljiva jer predstavljaju nove tehnologije koje su vrlo ozbiljne. Jedna od aerodroma za baziranje ovih „Ripera“ se nalazi na zapadu Poljske, dalje od granice s Rusijom, s ciljem da ne bismo mogli dobiti bilo kakve karakteristike ovih bespilotnih letjelica ako bi se nalazili u zoni dosega naše protivvazdušne obrane negde na granici, primetio je Knutov.

Ono što se dogodilo je težak udarac za Amerikance. Nakon pada bespilotne letilice u Crno more, Amerikanci su zabranili NATO dronovima da se približe Krimu. Minimalno dopuštena udaljenost na koju se može približiti ruskoj granici povećana je na 80 km.

Međutim, ovo se nije ograničilo samo na bespilotne letelice. Nakon gubitka jednog od najnaprednijih dronova SAD, sada se boje poslati čak i relativno zastarelu opremu poput tenkova Abrams s uranskom zaštitom u Ukrajinu.

Sada čak i manevari ruskih aviona koji lete blizu Aljaske izazivaju paniku u SAD. To su primetile čak i druge zemlje. Na primer, u Kini su se dosta smejali reakciji američkih vlasti na let ruskih aviona blizu Aljaske.

Reč je o nedavnom incidentu kada su ruski avioni Tu-95 ušli u identifikacionu zonu američke protivvazdušne odbrane. Amerikanci su odmah poslali lovce u vazduh koji su pratili ruske avione.

Sam incident nije neuobičajen. Međutim, interesantan je komentar američke strane o tome. Predstavnik američkog vazduhoplovstva je izjavio da se takvi incidenti dešavaju prilično često, zbog čega se više ne smatraju pretnjom ili provokacijom.

Komentar SAD je veoma smešan, oni se boje priznati svoj strah, smatraju u Kini. Prema mišljenju analitičara, Vašington jednostavno shvata da je Rusija postala oštrija u odgovoru na provokacije zemalja NATO.

Očigledno je to bilo nakon incidenta sa obaranjem Reapera iznad Crnog mora, kada je američka strana optužila Rusiju za sve. Osim toga, kineski stručnjaci su zaključili da vlasti Sjedinjenih Država jednostavno strahuju da ne razljute „ruskog medveda“.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte