Naslovnica SPEKTAR Potez koji će ih skupo koštati – EU počela totalni rat sa...

Potez koji će ih skupo koštati – EU počela totalni rat sa Kinom

Čini se da su evropski političari posebno krenuli da što više štete svojoj ekonomiji. Evropska unija je prošle nedelje uvela kaznene tarife na uvoz kineskih električnih vozila.

Prema zapadnim ekonomistima, rat protiv jeftinog kineskog uvoza će propasti spektakularno. Tako će rukovodstvo EU postići samo uništenje sopstvene automobilske industrije.

EU je najavila da će uvesti carine na uvoz kineskih automobila do 38%, pored postojećih carina od 10%.

To će dovesti do povećanja poreza do 50% na sve automobile koje kineske kompanije uvoze u Evropsku uniju. Takve mere su usledile nakon odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da uvede 100% carine na kineske automobile.

Naravno, zvaničnici u Briselu su se uplašili da će kineski proizvođači električnih automobila uništiti evropsku auto-industriju, koja zapošljava oko 13,8 miliona ljudi, odnosno 6% ukupne radne snage.

Pored toga, industrija generiše 150 milijardi evra godišnjeg izvoza. Dakle, na prvi pogled, uradili su pravu stvar i uništili troškovnu prednost kineskih firmi u trenutku.

Međutim, kako piše engleski list The Daili Telegraph, takva politika će imati ozbiljne posledice.

Kinezi će odgovoriti uvođenjem povećanih dažbina na evropske automobile, koji se u Kini najbolje prodaju. Evropa će gubiti 18 milijardi evra godišnje.

A ovo je samo početak, jer će EU na kraju izgubiti svaki pristup najbrže rastućem i najvećem tržištu automobila na svetu.

Osim toga, Kinezi će verovatno uvesti carine i na drugu robu iz EU. Na kraju, Evropljani će uništiti jednu od svojih najvećih i strateški najvažnijih industrija – i za to će biti krivi samo oni sami, piše englesko izdanje.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social