„Politika“: Dvostruki ukrajinski scenario za Srbiju

       

Nezvanično, srpske obaveštajne službe su utvrdile da su pojedine strane obaveštajne službe u maju i junu bile mnogo aktivnije nego na početku godine, što možda ima veze sa prizivanjem „srpskog Majdana“ ili Kurtijevim namerama da dovede Srbiju u oružani sukob sa Zapadom

Duboko u senci protesta i politike aparthejda koju sprovodi Aljbin Kurti na Kosovu i Metohiji, odvija se ozbiljan obaveštajni rat za promenu spoljne politike naše zemlje uz smenu političkog vrha, piše beogradska „Politika“.

U Srbiji je povećan broj špijuna čija je misija da utvrde slabe tačke srpskih vlasti i mogućnost da utiču na suverenistički kurs politike koja se vodi sa Andrićevog venca.

Kako „Politika“ nezvanično saznaje, srpske obaveštajne službe su utvrdile da su pojedine strane obaveštajne službe u maju i junu bile mnogo aktivnije nego na početku godine.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Šta bi mogao da bude razlog ove povećane aktivnosti prema našoj zemlji, može se naslutiti iz dvostruke pretnje – dok jedni prizivaju nekakav „srpski Majdan“, dejstva prištinskog režima Aljbina Kurtija sve više nas uvlače u opasnu konfrontaciju, koja ne bi bila samo sa Albancima već sa čitavom zapadnom vojnom alijansom. I možda nisu daleko od istine oni koji kaže da zbog po zapadne interese nepovoljnog razvoja događaja u Ukrajini, kola mogu da se slome „na malima“, to jest na Srbiji.

Pojedini sa Zapada, ali i iz domaćih prozapadnih krugova sve češće pominju nekakve „srpske Majdane“ i ostale blagodeti „demokratizacije Srbije“, a šansu za to vide u naslanjanju na proteste „Srbija protiv nasilja“. Kroz ove proteste građani su izvorno želeli da iskažu  svoje negodovanje nakon tragedija koje su zadesile našu zemlju početkom maja, pa je stoga logično da su se i strani centri moći, s različitih meridijana, zainteresovali tokom maja i juna za ova dešavanja, tražeći mogućnost da naliju vodu na svoju vodenicu.

To čini i Kurti. Koristeći ratni sukob u Ukrajini, po svaku cenu pokušava da svojim nasiljem prema Srbima izazove reakciju Srbije i da je tako uvuče u rat protiv NATO-a. Tako dolazimo do teške situacije gde našoj zemlji preti „dvostruki ukrajinski scenario“. S jedne strane pokušaji smene vlasti na ulicama i bez izbora, po modelu već viđenom u Kijevu 2014, a s druge ratni sukob s ogromnim ljudskim i materijalnim gubicima kakav takođe imamo u Ukrajini.

Neke zapadne obaveštajne službe, osim podsticanja Kurtija da neprestano hapsi i zvecka oružjem na KiM, dobile još jednu priliku za mešetarenje i manipulisanje osećanjima građana – proteste u centralnim gradovima Srbije.

Strani centri kao svoje glavne ciljeve vide da Beograd prihvati politiku svršenog čina na Kosmetu, a da Srpska lista da zeleno svetlo da Zajednica srpskih opština bude jedna malo veća nevladina organizacija, uz to, da nateraju Beograd na uvođenje sankcija Rusiji, kao i slamanje Republike Srpske da bi postala prazna ljuštura.

Pritisak na Srbiju raste i cena ovog regiona je porasla vezano za rat u Ukrajini i rasplet na geopolitičkom planu koji ne ide u prilog zapadnim interesima, kaže za „Politiku“ karijerni diplomata Zoran Milivojević.

„Njihov interes je da se ovo pitanje reši pre velikog raspleta i da ne ostane ova ‘enklava’ – Srbija sa ovakvom pozicijom, koja nije obuhvaćena zapadnom sferom interesa u smislu potpune kontrole“, ističe Milivojević.

I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je Kurti samo realizator ciljeva Zapada, odnosno toga da Srbija prizna KiM kao nezavisnu državu.

„Priština se danas sa Zapadom razilazi samo oko nekih taktičkih poteza, a sve ostalo im je zajendičko“, zaključuje Drecun.

(Politika.rs)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure