Naslovnica U FOKUSU Pojavio se snimak neuništivog ruskog tenka- Preživeo dve protivoklopne rakete i jedan...

Pojavio se snimak neuništivog ruskog tenka- Preživeo dve protivoklopne rakete i jedan dron!

Ukrajinski militanti su po uočavanju ruskog tenka lansirali najpre jednu protivoklopnu vođenu raketu, koja je pogodila tenk u prednji deo kupole, a onda još dve i nijedna ga nije zaustavila.

Na društvenim mrežama pojavio se krajnje interesantan snimak rada ruskog tenka T-90 i to iz ugla posade protivoklopnog sistema „stugna-p“ i operatera jednog malogabaritnog FPV drona.

Naime, ukrajinski militanti su po uočavanju ruskog tenka lansirali najpre jednu protivoklopnu vođenu raketu pomenutog sistema koja je pogodila tenk u prednji deo kupole, ali nije uspela da probije oklop. Zatim je posada „stugne-p“ lansirala još jednu raketu koja je T-90 pogodila sa boka, koja takođe nije ostvarila željeni rezultat.

Na kraju je operater jednog FPV drona pokušao da udarom u pogonski sklop, zaustavi tenk i makar ga onesposobi, ali ni on nije imao uspeha, pa je ruski oklopnjak nastavio da se kreće.

Važno je naglasiti da je u pitanju varijanta T-90A, dakle nije u pitanju najsavremeniji „proriv“, čiji je nivo zaštite povećan ugradnjom metalne nadstrešnice i dodatnih reaktivnih ploča. U opisu snimka navodi se da je prednji oklop pojačan reaktivnim oklop druge generacije „kontakt-5“, što znači da prednji oklop može izdržati udar projektila sa probojnom moći od oko 1.200 mm, dok je probojna moć „stugne“ iznosi između 800 i 1.000 mm.

[adsenseyu1]

Ipak, interesantno je da je druga raketa ukrajinskog sistema pogodila bočni deo kupole, gde je nivo zaštite znatno niži i procenjuje se na oko 200 mm, pa se pretpostavlja da je raketa zaustavljena zahvaljujući improvizaciji ruskih tenkista koji su na ovaj deo tenka postavili ploče reaktivnog oklopa „kontakt-1“.

Iako se na displeju sistema upravljanja vatrom ukrajinskog sistema ne može videti koja je udaljenost do označene mete, tj. ruskog tenka, na osnovu brzine rakete od 200 m/s i perioda od trenutka lansiranja do udara druge rakete koji iznosi oko 10 sekundi, deluje da je razdaljina između sistema i vozila oko dva kilometra.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social