Naslovnica SPEKTAR Počinje napad BRIKS-a

Počinje napad BRIKS-a

       

Zemlje BRIKS-a će ubrzati dedolarizaciju ako stvore jedinstvenu valutu, napisala je Kler Barželes, kolumnista francuskog izdanja „Les Echos“.

Kako je napomenula novinarka, jedno od glavnih pitanja na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi, koji je zakazan za 22-24. avgusta, biće stvaranje nove jedinstvene valute.

„Ova grupa od pet zemalja čini više od 40 odsto svetske populacije, skoro četvrtinu svetskog BDP-a i 18 odsto trgovine na planeti. Dovoljno da imamo monetarne ambicije koje su usmerene na zaštitu multipolarnog sveta u kojoj neće dominirati Sjedinjene Države, a i generalno, dominacija zapadnih zemalja biće stvar prošlosti“, rekla je ona.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

BRIKS takođe istražuje druge načine za smanjenje zavisnosti od dolara, uključujući povećanje trgovine u lokalnim valutama. Osim toga, moguće širenje međudržavnog udruženja uključivanjem drugih zemalja u njega, može dati dedolarizaciji „neočekivani podsticaj“.

Ranije je ministar za integracije i makroekonomiju EEZ, Sergej Glazjev, nazvao stvaranje nadnacionalne valute na platformi BRIKS obećavajućom idejom.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]