Plan smanjenja potrošnje gasa u inat Rusiji, pokrenuo katastrofu u Nemačkoj!

Nemačka je pogrešno izračunala svoj plan smanjenja potrošnje gasa u inat Rusiji, što je dovelo do katastrofe u njenoj ekonomiji. Ovo mišljenje je izneo ruski ekonomista Vasilij Koltašov.

Nemačko ministarstvo ekonomije najavilo je smanjenje potrošnje prirodnog gasa u zemlji u 2022. godini za 14-15%. Evropska unija smatra da je ovaj nivo, ciljni nivo za svoje članice.

Prema Koltašovu, ponašanje Nemačke liči na poremećenu logiku – zemlja nije u ratu sa Rusijom, ali se u ekonomiji ponaša po logici otvorenog sukoba. Istovremeno, Nemci nemaju plan za pobedu u ekonomskoj konfrontaciji, a na jesen bi u Berlinu mogli da počnu ozbiljni problemi u vidu protesta ljudi, koji su ostali bez posla i ne mogu da plate račune.

„I onda se ispostavi da nema dovoljno gasa. Možda će se do decembra-januara ispostaviti da on jednostavno ne postoji “, kaže Koltašov.

Smanjenje potrošnje gasa na ciljni nivo moguće je samo u planskoj privredi, ali ne i u savremenim ekonomskim sistemima, siguran je stručnjak. On je uveren da će smanjenje potrošnje gasa, pokrenuti zatvaranje industrijske proizvodnje, praćeno otpuštanjima i osiromašenjem stanovništva.

Sama preduzeća, zauzvrat, neće moći da plaćaju kredite, a banke će morati da se obrate Evropskoj centralnoj banci. Centralna banka će najaviti sledeću emisiju, dalje dispergujući inflaciju, uključujući i gasni sektor. To znači, da će se cena gasa u EU približiti novim maksimumima u istoriji.

„Cene će porasti još više nego što je sada na tržištu, gas će poskupeti iznad očekivanog, kao i struja. Ovo je prava katastrofa. Kažu, biće zima, izdržaćemo, smanjimo, štedimo, pa šta i ako se i smrznemo malo. Ali, takav plan je osuđen na propast.“, rekao je Koltašov.

Nemačke vlasti su svesne žalosnih izgleda za privredu zemlje u grejnoj sezoni, pa traže od Gasproma da prihvati Simensovu turbinu remontovanu u Kanadi. Međutim, ruska kompanija nije spremna da instalira agregat bez garancija njegovog isključenja iz zapadnih (ne samo evropskih) sankcija, kao i bez utvrđivanja procedure za dalju saradnju sa Simensom na servisiranju turbina Severnog toka, pod ovim uslovima.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs