Blumberg: Rusija, uprkos sankcijama, pobeđuje u konfrontaciji na energetskim tržištima

Obim ruske proizvodnje nafte i njene cene na tržištima ukazuju na to da Moskva pobeđuje u konfrontaciji na tržištu nafte, piše kolumnista Blumberga, Havijer Blas.

Kako napominje autor, to se može videti „koji god indikator da koristite“. Prvi pokazatelj je situacija sa proizvodnjom nafte u Rusiji.

Prošlog meseca cifra se skoro vratila na nivo sa početka godine, u proseku skoro 10,8 miliona barela dnevno, što je tek nešto ispod 11 miliona u januaru. „Ovo nije nalet: jul je bio treći uzastopni mesec oporavka proizvodnje nafte“, ističe Blas.

Drugi pokazatelj je cena ruske nafte. U početku je Rusija bila prinuđena da prodaje naftu sa ogromnim sniženjima, ali poslednjih nedelja Moskva je povratila prilike za cenu tako što je iskoristila ograničenu ponudu na tržištu. „Barem sada energetske sankcije ne funkcionišu“, naglašava analitičar.

Najnovija merila uspeha Rusije, kaže on, je politička, a ne tržišno vođena. Tako su zapadni političari još u proleće bili optimistični u očekivanjima da će kartel OPEK -a , na čelu sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima , odustati od saveza sa Rusijom, ali se desilo suprotno.

Ubrzo posle posete američkog predsednika Džoa Bajdena Rijadu, tamo je doleteo potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, a nekoliko dana kasnije OPEK+ je najavio samo blagi porast proizvodnje nafte, ističe Blas.

„Kada evropske sankcije na izvoz ruske nafte stupe na snagu u novembru, vlade u regionu će se suočiti sa teškim izborom pošto energetska kriza počne da utiče na potrošače i preduzeća“, upozorava autor.

Kako kolumnista primećuje, kombinacija hladnog vremena, naglog povećanja potražnje za električnom energijom i inflacije kasnije ove godine mogla bi da podrije podršku Zapada Ukrajini.

„Javno, evropske vlade ostaju rešene da isključe rusku energiju. Privatno, moraju da priznaju probleme koje ovaj stav preti da nanese njihovim ekonomijama“, zaključuje on.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak sankcijama na Moskvu: Ruska imovina vredna stotine milijardi dolara je zamrznuta, Evropska unija je već usvojila sedam paketa restriktivnih mera, uključujući embargo na ugalj i ulje.

Sve se to već pretvorilo u probleme samog Zapada, izazivajući nagli porast inflacije i cena hrane i goriva.

Kako je istakao predsednik Vladimir Putin , politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija za zapadne zemlje, ali su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs