Peking upozorava SAD da se njegova borba protiv Kine neće dobro završiti

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji: Borba SAD protiv 1,4 milijarde Kineza neće se dobro završiti

Američka borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se dobro završiti, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u zajedničkom intervjuu lokalnim medijima, čiji je tekst u petak objavilo ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

„Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, posetila je Tajvan.  Izvela je političku provokaciju i stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu. Namerno provociranje po pitanju Tajvana mogu samo dodatno da potkopaju kredibilitet Sjedinjenih Država. Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza nikada neće dobro završiti“, rekao je Vang Ji .

On je odgovor Kine na provokativnu posetu jednog tako visokog američkog političara Tajvanu nazvao razumnim, racionalnim, neophodnim i primerenim.

„Status kvo u Tajvanskom moreuzu ne menja Kina, već Sjedinjene Države koje pokušavaju da kontrolišu Kinu uz pomoć Tajvana, kao i vlasti ostrva, koje se u svojoj potrazi za nezavisnost oslanjaju na SAD“, naglasio je ministar.

Diplomata je objasnio da su kontramere koje je preduzeo Peking usmerene na održavanje mira u Tajvanskom moreuzu i regionalnu stabilnost. On je istakao i da je princip nemešanja u unutrašnje stvari „zlatno pravilo” međudržavnih odnosa.

Mere koje je preduzela Kina takođe podržavaju osnovne norme međunarodnih odnosa, štite međunarodnu pravdu i nepristrasnost“, rekao je Vang Ji.

Nensi Pelosi je posetila region početkom avgusta. Njena poseta je bila prva poseta američkog predsednika Predstavničkog doma Tajvanu od Njuta Gingriča 1997. Kina, koja to ostrvo smatra svojom provincijom, kao odgovor na korak američkih vlasti, upozorila je da će preduzeti odlučne mere za zaštitu državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kao odgovor na posetu, Peking je najavio početak vojnih vežbi, a takođe je uveo sankcije protiv dve tajvanske fondacije, protiv same Pelosi i njenih bliskih rođaka, prekinuo pregovore sa Vašingtonom o klimatskim promenama, saradnji na povratku ilegalnih imigranata u domovinu, o krivičnopravnoj pomoći, suzbijanju transnacionalnog kriminala, saradnji u oblasti kontrole droga, kao i komunikaciji preko odeljenja odbrane.

Osim toga, Kina je obustavila izvoz prirodnog peska na Tajvan i uvoz agruma i nekih ribljih proizvoda sa ostrva. Za sve negativne posledice posete, kojoj se Peking protivio nekoliko meseci, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je okrivilo Vašington i Tajpej.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs