„Otvorićemo raspravu o obaveznom vojnom roku“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima vojske razgovarao i o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka.

On je najavio da će u narednim mesecima biti otvorena široka javna rasprava o tome.

„Razgovaraćemo pre donošenja bilo kakve odluke, jer to ima i svoje dobre i loše strane“, istakao je Vučić.

Dodao je da je loša strana jer samo obezbeđivanje hrane košta 70 miliona evra, a kada se obezbede i prihodi za vojnike treba dodati još 1,2 do 1,8 milijardi evra.

Dobra strana je, ističe, što se sa vojskom mogu popuniti i oživeti prazna mesta u Srbiji.

Vučić kaže da će već ove godine biti popunjeno nekoliko mesta sa novim jedinicama, u Priboju, Loznici, Beloj Crkvi u Banatu, Pirotu, Negotinu i Surdulici.

„Nemamo problem sa profesionalnim vojnicima kao što smo imali prošle godine“, rekao je on i napomenuo da je problem što se njima nude veće plate na drugim mestima.

On je rekao da je na sastanku sa vojnim vrhom Srbije bilo razgovora o problemima.

„Razgovarali smo, mi moramo da brinemo, znate kakvu imamo situaciju zbog Kosova i Metohije, imamo regionalne probleme, imamo i treći problem koji se tiče geopolitičkih razmirica velikih sila, u skladu sa svim tim moramo da vodimo računa o sebi“, rekao je Vučić.

„Radili smo mnogo toga na unapređenju borbene gotovosti, na kupovini najsavremenijeg naoružanja“, rekao je on sumirajući rad Vojske Srbije i Ministrstva odbrane u 2020. godini.

Dodao je da je u uslovima koji nisu laki zadovoljan radom i angažmanom naših ljudi.

„Naša vojska je faktor stabilnosti, bezbednosti i faktor odvraćanja svakoga ko bi hteo našu zemlju da napadne. Biće još ulaganja u naš sistem“, rekao je on.

(B92)