Naslovnica U FOKUSU Orban otkrio: NATO gradi tri vojne baze u Evropi zbog Ukrajine

Orban otkrio: NATO gradi tri vojne baze u Evropi zbog Ukrajine

NATO planira da izgradi tri velike vojne baze u svojim zemljama iz kojih će snabdevati Ukrajinu oružjem, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je za radio „Košut“ rekao da Severnoatlantski savez „želi da pomogne Ukrajini stvaranjem takozvane ukrajinske NATO misije“.

„To znači da će Alijansa koordinisati transfer oružja Ukrajini. Izgradiće tri velike baze odakle će prebacivati oružje u Ukrajinu“, precizirao je premijer i izrazio zabrinutost da bi, ukoliko bi se baze uspostavile u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom – u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj, „one postale vojne mete“.

Premijer je istakao da je Mađarska, koja je takođe u blizini, zabrinuta za svoju bezbednost i da neće učestvovati u ovim akcijama.

„U odnosu na našu veličinu, dajemo značajan doprinos NATO-u, što je prepoznato. Međutim, ostale države članice žele da pobede Ruse i misle da se rat može okončati ako pobede Ukrajinci“, rekao je Orban, dodajući da „ovaj rat nema rešenje na bojnom polju“.
Ima zemalja u regionu koje idu u rat, Poljaci i Rumuni su tome, kako ocenjuje posvećeni, Slovaci su oprezni, a Mađari će se od sukoba kloniti.

„Rat nije isti iz Niređhaze, sa obale Atlantskog okeana ili iz Bavarske šume“, rekao je Orban, navodeći da je Mađarska je povukla kočnicu za hitne slučajeve na proratnom vozu i sišla s njega.

Rusija je ranije uputila protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“, isporučujući oružje Ukrajini.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social