Naslovnica U FOKUSU Zaharova: Sporazum o bezbednosnim garancijama između Ukrajine i SAD nema pravnu snagu

Zaharova: Sporazum o bezbednosnim garancijama između Ukrajine i SAD nema pravnu snagu

Sporazum o bezbednosnim garancijama između Ukrajine i SAD nema pravnu snagu, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i napomenula da na taj način Vašington, ali i druge zemlje, koje su sa Kijevom potpisale ovakve sporazume, žele da sa sebe skinu odgovornost za budućnost Ukrajine.

„Radi se o tome da su to obični papiri. U principu, ne želim da umanjujem važnost rada sa štampom, ali negde mi se čini da će saopštenja za javnost biti još važnija. Jer oni imaju određenu suštinu, naboj, odražavaju događaje koji su se desili. Ovi sporazumi nisu ništa, nemaju pravnu snagu“, rekla je Zaharova danas novinarima, objasnivši da je njihov cilj da se stvori privid podrške Ukrajini.

Prema njenim rečima, ovakvi dokumenti su potrebni „da se građanima koji ostaju u Ukrajini, a koje Zelenski još nije stavio pod nož, pokaže da je svetska zajednica navodno uz njih“.

Dokumenti, takođe, sadrže jak emocionalni naboj kako bi se uticalo na Ukrajince da nastave sukob sa Rusijom, objašnjava portparolka MSP-a Rusije.

„Između ostalog smatram da im je ovo potrebno da bi na takozvanu konferenciju u Švajcarskoj došli sa nečim što su kao do sad odradili, opet kvazipravne prirode“, dodala je Zaharova.

SAD i Ukrajina juče su, podsetimo, potpisali desetogodišnji bezbednosni sporazum. On, kako je navela Bela kuća, treba da predstavlja „most ka članstvu Ukrajine u NATO-u“.

Sporazum je potpisan u Italiji gde se održava samit G7, i on ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona za uključivanje svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine.

Ovo je 16. po redu bezbednosni sporazum koji je Kijev od početka SVO potpisao sa nekom zemljom, a prva u nizu bila je, podsetimo, Velika Britanija.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social