Naslovnica U FOKUSU Podmornica američke mornarice stigla na Kubu – Pokušavaju da kontrolišu rusku flotu

Podmornica američke mornarice stigla na Kubu – Pokušavaju da kontrolišu rusku flotu

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, „USS Helena“, danas uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv nakon vežbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je deo „rutinske lučke posete“ dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz te komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vežbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

S druge strane, na stotine Kubanaca snimljeno je kako fotografišu i čekaju u redu za ukrcavanje na fregatu ruske Severne flote „Admiral Gorškov“ usidrenu u luci Havane.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu “Admiral Gorškov“, naoružanu raketama „cirkon“ i nuklearnu podmornicu „Kazanj“ završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.

Bivši američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je prisustvo ruskih vojnih brodova u blizini obala Floride nezamislivo.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je završetak vežbi ruskih brodova i njihov dolazak u luku Havane, rekavši da druge zemlje ne moraju da brinu o vojnim vežbama Rusije i da je to normalna praksa.

 


(Euronews, Sputnjik)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social