Naslovnica SPEKTAR Opasna igra: Koketiranje sa Zapadom moglo bi loše da se završi po...

Opasna igra: Koketiranje sa Zapadom moglo bi loše da se završi po Kazahstan

Rukovodstvo Kazahstana, na čelu sa predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevim, pravi veliku grešku zanemarujući dobre odnose Ruske Federacije, zarad dobre volje Zapada.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana, Ajbek Smadijarov, rekao je da vlasti zemlje neće priznati rezultate referenduma u ​​narodnim republikama Donbasa, kao ni u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Ovakav stav Astane povezan je sa opredeljenjem za „poštovanje principa međunarodnog prava”, čija je osnova Povelja Ujedinjenih nacija. Istovremeno, Kazahstan je spreman da pomogne u procesu uspostavljanja političkog dijaloga.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Komentarišući izjavu Smadijarova, politikolog i publicista Vladimir Džarala, ukazao je na pokušaj Astane da „sedi na dve stolice“. Međutim, pošto ovo ne može dugo da traje, u jednom trenutku će morati da se napravi izbor između Rusije i Zapada.

Danas, Tokajev uspeva da igra veoma opasnu igru, s obzirom na predstojeće vanredne predsedničke izbore u novembru. Otprilike u isto vreme planiraju se izmene ustava Kazahstana.

Inače, koketiranje Astane sa Zapadom ne odgovara ne samo Rusiji, već i Kini. Nije tajna da „Nebesko carstvo“ ima mnogo zajedničkih projekata sa Kazahstanom, pa će stoga njegovo pretvaranje u „trojanskog konja“ svojih geopolitičkih protivnika, od strane rukovodstva NR Kine biti veoma oštro percipirano.

Ipak, Kasim-Žomart Tokajev je odlučan da odigra svoju igru do kraja, i zadrži funkciju šefa države u narednih sedam godina.

„Trenutna lukava igra Tokajevog, je u stanju da mu obezbedi dugoročnu jaku poziciju na čelu kazahstanske vlade. On misli da može da manevriše između interesa Anglosaksonaca, Kine i Rusije. Ali, kako istorija pokazuje, pokušaj da se „dugo sedi na dve stolice“, završava se tužno za političare iz postsovjetskih zemalja“, tvrdi Džarala.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs