Naslovnica SPEKTAR Putinovo upozorenje nateralo je američke zvaničnike da „hodaju na prstima“

Putinovo upozorenje nateralo je američke zvaničnike da „hodaju na prstima“

Zvaničnici u Beloj kući „hodaju na prstima“ posle Putinovog upozorenja. Ovo su napisali analitičari The Hill-a Elen Mičel i Bret Semjuels. 

Kako podsećaju autori, ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra rekao da će u slučaju pretnje teritorijalnom integritetu Rusija koristiti sve metode odbrane, uključujući i nuklearno oružje.

On je naglasio da ovo nije blef, već ozbiljno upozorenje. U SAD su reči ruskog lidera shvaćene ozbiljno, ali Vašington nije dao jasne komentare šta bi bio odgovor ako bi Moskva bila prinuđena da preduzme ekstremne mere.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zvaničnici Bajdenove administracije predlagali su da se preuzmu konkretne mere kao odgovor na rusku nuklearnu pretnju, koristeći oblik strateške dvosmislenosti u pokušaju da izbegnu eskalaciju sukoba.

Zvaničnici u Sjedinjenim Državama poslednjih dana više puta su govorili o posledicama koje mogu da sačekaju Rusku Federaciju. Istovremeno, Bela kuća nije ni skicirala šta tačno planira američko rukovodstvo, kažu analitičari. Prema bivšem pomoćniku američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Dejvidu Krameru, takvo potcenjivanje je pravi potez američkog rukovodstva.

„Nema potrebe da tačno kažemo Putinu šta ćemo uraditi. Ovde strateška nejasnoća ima smisla. Moramo biti oprezni kada nuklearna sila upozorava na upotrebu nuklearnog oružja, ali takođe ne smemo da zaziremo od onoga što treba da uradimo“, rekao je Dejvid Kramer.

Napominje se da je ton takvog potcenjivanja dao američki predsednik Džo Bajden kada je upitan šta bi države uradile da Rusija upotrebi nuklearno oružje. Bajden je tada rekao da neće javno otkriti plan akcije.

„U zavisnosti od razmera onoga što će oni uraditi, takav će biti odgovor“, dodao je Bajden.

Nakon toga, svi američki zvaničnici dali su nejasne odgovore o uzvratnim koracima SAD. Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Bajdenova administracija ima plan u slučaju da Rusija pribegne nuklearnom oružju, ali nije precizirao. Pentagon je saopštio da vlada održava niz sposobnosti i dokazanih procesa za rešavanje svih potencijalnih pretnji ove prirode.

Webtribune.rs