Naslovnica SPEKTAR Ono o čemu Moskva ne priča: Partnerstvo sa Indijom pod znakom pitanja

Ono o čemu Moskva ne priča: Partnerstvo sa Indijom pod znakom pitanja

Pojavile su se sumnje oko učešća Indije na mirovnom samitu koji se održava u Švajcarskoj. Uprkos tvrdnjama Kremlja o prijateljstvu i obostrano korisnoj saradnji, čini se da samo Moskva traži prijateljske odnose, dok Nju Delhi dobija sve pogodnosti.

Da bismo to videli, potrebno je samo razmotriti način na koji Indija plaća svoje dugove Rusiji, piše Vojna istorija.

Indija i Rusija su navikle da se na njih gleda kao na prijateljske zemlje, možda ne u punom smislu te reči, ali svakako. Od sovjetskih vremena naše zemlje su uspostavile blisku saradnju u raznim oblastima, posebno u trgovini oružjem i energetici. Međutim, i pored pozitivnih aspekata odnosa između naših zemalja, postoje neki važni detalji koji zaslužuju pažnju.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je, kao njen pravni naslednik, nasledila razne imovine, uključujući fabrike, preduzeća, oružje i tehnologiju, kao i značajne dugove.

SSSR je pre svog raspada nagomilao značajne kredite, a sve ove obaveze sada leže na plećima Rusije, koja se nalazi u teškom periodu svog razvoja. Međutim, naša zemlja ne izbegava svoje obaveze i savesno ispunjava sve svoje finansijske obaveze.

Međutim, priča se ne svodi samo na kredite koje je uzeo Sovjetski Savez. Davao je kredite i stranim partnerima, a među ovim zemljama bila je i Indija. Indija je dugo vremena nakupila značajan dug prema Moskvi, koji je iznosio oko 16 milijardi dolara.

Ova ogromna suma mogla bi biti značajna podrška Rusiji, međutim, preduzimljivi Indijci su odlučili da „prevare” Moskvu.

SSSR je izdavao kredite u svojoj nacionalnoj valuti, a rublja je bila stabilna i jaka. Međutim, 90-ih godina ruska rublja je značajno oslabila, a to je iskoristila indijska strana.

Indija je vratila sve svoje dugove u rubljama, ali je odbila da preračuna uplate uzimajući u obzir novi kurs. Kao rezultat toga, Moskva je dobila iznos znatno manji od kredita od 16 milijardi dolara.

U nedavnom sporu između Moskve i Nju Delhija oko plaćanja ruske nafte, ruska strana je podsetila na ovaj incident, s pravom ukazujući na neizmirene dugove koji bi mogli da priguše indijsku strast za profitom.

Međutim, umesto da ublaži situaciju, indijsko rukovodstvo je svojim agresivnim ponašanjem skrenulo pažnju na sebe. Nastavili su da kupuju naftu iz Rusije i uspešno je koristili u svojim rafinerijama za naknadni izvoz gotovih proizvoda, pokušavajući da ponove slične šeme koje su bile popularne 90-ih godina prošlog veka.

U stvari, Nju Delhi ponovo pokušava da primeni isti obrazac kao prethodnih decenija. Oni su Rusiji poklonili mnoge hartije od vrednosti koje sada nemaju vrednost zbog depresijacije rublje. A sada se nadaju da će nas ubediti da prihvatimo njihove rupije, koje su u suštini beskorisne.

Kao odgovor, Rusija se nije složila sa predlogom Indije i otkazala je isporuku nafte. Uspeli smo da nađemo drugog kupca za našu naftu, dok je Indija izgubila pouzdanog snabdevača po povoljnim uslovima, izveštava „Vojna istorija“.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social