Od danas ratovi više neće biti isti: Iz Rusije isplovila najopasnija podmornica na svetu – EVO ŠTA MOŽE …

Nova ruska podmornica opremljena nuklearnim arsenalom koja može da posluži i kao nosač aviona, pa čak i mali grad, krenula je na svoje prvo putovanje.

Belgorod, najveća podmornica izgrađena u poslednjih 30 godina isplovio je nekoliko dana posle sukoba Moskve sa Londonom oko britanskog razarača Difender u Crnom moru.

Stručnjaci strahuju da bi 24 metra duga torpeda, nazvana Posejdon, kojima je podmornica opremljena mogla da izazovu podvodni, radioaktivni cunami i izazovu talase visoke 90 metara i unište priobalne gradove.

Ogromna podmornica pod nadzorom je tajanstvenog Glavnog direktorata za podvodna istraživanja i veruje se da je od suštinske važnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Veruje se i da je podmornica opremljena sa šest nuklearnih torpeda od kojih svaki može da ponese bojeve glave sa eksplozivnom moći od dve megatone, što je 130 puta snažnije od bombe koja je pala na Hirošimu.

Dr Sidart Kaušal sa Kraljevskog instituta smatra da je flota ovakvih podmornica strateški važna za ruskog predsednika Vladimira Putina. „Belgorod je dovoljno velik da bude matični brod jedinstvene grupe manjih plovila sa sposobnostima da idu duboko ispod površine i utiču na podvodnu infrastrukturu“, rekao je on nedeljnom izdanju Mejla.

„Dobro je opremljena za sabotažu i tajne operacije. NJena torpeda mogu da efikasno napadnu nosač aviona i trenutno protiv njih ne postoji odbrana. Belgorod nije deo ruske mornarice per se, što znači da će njegove tajne i agresivne akcije biti odbacivane kao neistinite“, upozorio je ekspert.

Kaušal kaže da komandanti podmornice odgovaraju direktno političkom vođstvu i zaobilaze komandnu strukturu ruske mornarice.

Nekoliko dana pre „promocije“ Belgoroda, ruska vojska ispalila je više hitaca upozorenja ka britanskom razaraču koji je uplocio u vode Krima.

London je demantovao da je došlo do incidenta i brod je danas pristao u gruzijsku luku Barumi kao „podrška bezbednosti regiona i u prkos onima koji bi da potkopaju globalnu bezbednost“.

(kurir.rs)