Nova poruka za NATO: Turska spremna za dužu blokadu novih članica

Turska je u utorak saopštila da je spremna da onemogućuje učlanjenje Švedske i Finske u NATO na duže od godinu dana.

To će se desiti ukoliko ne dobije zadovoljavajuće garancije da su dve nordijske zemlje spremne da reše pitanje podrške kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Poslanik vladajuće partije Stranke pravde i razvoja (AKP) Akif Čatagaj Kilič rekao da je „ovo pitanje od ključnog državnog interesa“ i upozorio da je Ankara „spremna da zaustavi njihovo članstvo i na godinu dana ako je potrebno“.

„Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i slala je dronove Ukrajini da se odbrani. Zaslužujemo veće poštovanje“, rekao je Kilič.

Ovo pitanje preti da poremeti vrlo važan NATO samit koji je planiran da se održi u Madridu 29. juna, preneo je „Gardijan“.

Turska optužuje Finsku i Švedsku da skrivaju navodne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK) i takođe se protivi njihovim odlukama iz 2019. godine da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(tanjug)