Njuzvik: Nismo spremni za najgori scenario – Rat sa Rusijom

Bivši zamenik vrhovnog komandanta Severnoatlantske alijanse u Evropi, general Ričard Širef smatra da NATO nije spreman za rat sa Rusijom – najgori scenario za razvoj ukrajinskog sukoba.

Kako navodi Njuzvik, za vojni sukob, alijansa treba da obnovi rezerve naoružanja koje je prebačeno Ukrajini, ali su sada arsenali prazni.

U slučaju povećanja isporuke oružja Kijevu iz NATO-a, alijansa rizikuje da bude nespremna za scenario ako neprijateljstva pređu granice Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako prenosi Njuzvik, ovo je izjavio bivši zamenik vrhovnog komandanta Severnoatlantske alijanse u Evropi general Ričard Širef.

On je dodao da su od početka ruske specijalne operacije SAD i njihovi saveznici u alijansi pokušavali da balansiraju na tankoj liniji pružanja vojne pomoći Kijevu bez zaoštravanja sukoba.

Direktno učešće NATO-a može se desiti samo ako je napadnuta jedna od njegovih država članica, čime se pokreće princip kolektivne odbrane, odnosno član 5. Severnoatlantskog ugovora. A alijansa, prema Širefu, još nije spremna za tako složen razvoj događaja.

„ Mogli bismo da se nosimo sa rizicima eskalacije sukoba ako je NATO spreman za najgori scenario, koji još uvek ne vidimo “, rekao je on za Nevsveek.

„Kada govorim o najgorem scenariju, mislim na direktan vojni sukob između NATO-a i Rusije.

Širef je napomenuo da priprema za najgori scenario znači mobilizaciju rezervi, vraćanje izgubljenih borbenih sposobnosti izgubljenih tokom godina vojnih rezova i opremanje industrije svim potrebnim za proizvodnju artiljerijskih granata, protivtenkovskog oružja i protivvazdušnih projektila.

To je neophodno ne samo da bi se zamenili arsenali predati Ukrajincima, već i da bismo počeli da gradimo sopstvene vojne rezerve, jer su iscrpljene.

„Označite one NATO zemlje koje obezbeđuju oružje. Obratite pažnju na izjavu Stoltenberga posle samita NATO-a o našoj posvećenosti Ukrajini i cilju pobede nad Rusijom. Ali apsolutno smo podbacili u onome što je potrebno učiniti da se pripremimo za rat “, rekao je Širef.

Webtribune.rs