Pometnja u Beogradu zbog „Evroprajda 2022“: 6.000 policajaca na ulicama – Beograd u kolapsu, počela hapšenja

Parada ponosa u okviru „Evroprajda 2022“ održava se danas od 16 sati uprkos zabrani MUP-a koja je na snazi.

Organizatori ove manifestacije podneli su žalbu MUP-u i Ustavnom koje su odbijene.

Osim policajaca na ulicama i u delovima grada kuda će se kretati povorka Prajda, broj angažovanih pripadnika bezbednosnih snaga u uniformi ili civilu je veliki – ukupno oko 6.000 ljudi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kordoni policije obezbeđuju glavne raskrsnice u Beogradu.

Jake policijske snage zauzimaju prostor oko Ustavnog suda.

Sa policijom je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Protivnici Parade ponosa, nekoliko stotina mahom mladih ljudi oko tridesetak godina okupili su se oko Hrama Svetog Sava i krenuli su u šetnju ka Pravnom fakultetu, ali su zaustavljeni u Beogradskoj ulici od strane policije, kako ne bi došli u kontakt sa učesnicima Prajda.

Kako prenose mediji većina njih nosi zaštitne hirurške maske, i neprijateljski su raspoloženi prema novinarima.

Policija je kolonu dočekala kordonom na polovini Beogradske ulice, zbog čega učesnici protesta menjaju rutu. Neki od njih pokušavaju da pronađu pukotine u kordonu policije i probiju se do Tašmajdana i dođu u sukob sa učesnicima Parade.

Uprkos policijskoj blokadi, manja grupa protivnika Prajda okupila se na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, u rukama nose ikone
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su danas do 15 časova, zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu, priveli 31 osobu, saopštili su iz MUP.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno će sprovoditi zakon i neće dozvoliti nasilje na ulicama glavnog grada, narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana“, navodi se u saopštenjeu.

Četiri muškarca koji su danas šutirali pripadnike Ministarstva unutrašnjuh poslova u Takovskoj ulici ispred Doma Narodne skupštine Srbije zadržani su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zadržavanje do 48 sati odredilo im je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zbog krivičnog dela iz člana 23 Zakona o javnom redu i miru – Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Zadržani su K.N (30) M.M. (32), M.M. (34) i T.B. (35).

Baklje su bačene na policiju koja obezbeđuje Evroprajd u Bulevaru oslobođenja.
Jedan od organizatora „Evroprajda 2022“ Goran Miletić kazao je da je MUP zabranio planiranu šetnju od skupštine Srbije do Kalemegdana, ali da je u međuvremenu odobrena šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana.

(b92.net)