Naslovnica U FOKUSU Ništa od ulaska Švedske i Finske u NATO – Erdogan ponovo odbio

Ništa od ulaska Švedske i Finske u NATO – Erdogan ponovo odbio

Ankara i dalje ostaje pri stavu da ne podržava ulazak Švedske i Finske u NATO, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Švedska televizija je emitovala intervjue sa vođama terorističkih grupa. Posle ovoga ne možemo da kažemo da su dobrodošli u NATO. Isto važi i za Finsku„, istakao je turski predsednik, prenosi agencija TAS S.

Predsednik Turske izjavio je pre nekoliko dana „da se sistem bezbednosti Zapada ruši“.

„Sistem koji je stvorio Zapad u cilju osiguravanja sopstvene bezbednosti i blagostanja se ruši“, ocenio je Erdogan na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja.

Na “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti.  – OVDE

Kako je dodao, zapadne zemlje su počele pozitivno da reaguju na ideju koju je iznela Ankara o potrebi da se reformiše Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Predlog o reformi Saveta bezbednosti UN, koji iznosimo dugi niz godina, izgleda uspešno. U svetu je više od pet zemalja-članica Saveta bezbednosti. Sada su one same počele da govore o tome, kažu da treba reformisati Savet bezbednosti UN. Doći će do onoga o čemu mi govorimo“, rekao je turski lider.

Erdogan je takođe konstatovao da se u Evropi primećuje panika zbog sukoba u Ukrajini.

„Dok naša zemlja već 11 godina uspešno izlazi na kraj sa ilegalnom migracijom zbog Sirije, primećujemo paniku u Evropi zbog rusko-ukrajinske krize. Molimo se da svet što pre izađe iz kritičnog perioda kroz koji prolazi“, kazao je Erdogan.

Turske vlasti se već dugi niz godina aktivno zalažu za reformu sistema UN, a u poslednje vreme ti apeli su sve učestaliji zbog situacije u Ukrajini.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u oktobru 2021. godine izjavio da sudbina čovečanstva ne bi trebalo da bude ostavljena na milost „šačice država“ pobednika u Drugom svetskom ratu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je odgovorio da se slaže da pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN nemaju pravo da diktiraju sudbinu sveta, ali da one ni ne pretenduju na to.

(novosti.rs)