Koja je nevolja naterala Finsku da posle decenija mira krene na Rusiju?

Finska je donela zvaničnu odluku o stupanju u NATO, navodi se u saopštenju Vlade, prenose agencije.

Finski predsednik Sauli Niiniste najavio je u nedelju da će ta skandinavska nacija podneti zahtev za pridruživanje Severnoatlantskom savezu.

Prethodno je rekao da bi ulazak u blok nesumnjivo „ojačao“ nacionalnu bezbednost Finske.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Ako Helsinki pristupi alijansi, time će biti okončana višedecenijska politika neutralnosti tokom koje je Finska tokom Hladnog rata imala prijateljske političke i ekonomske odnose i sa zapadnim i sa istočnim blokom.

Prethodno su predsednik i premijer zemlje podržali ideju da se pridruži vojnom bloku, ističući, istovremeno, da nema vojne pretnje Finskoj od Rusije.

Uprkos pridruživanju NATO-vom programu „Partnerstvo za mir“ 1994. godine, zemlja se nije direktno pridružila bloku, zadržavajući svoj neutralni status.

Članstvo u NATO Finskoj nudi najveću sigurnost, navelo je finsko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru povodom današnje potvrde da ta zemlja namerava da se pridruži NATO.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Bezbednosno okruženje u Finskoj se suštinski promenilo. Finska sama odlucuje o svojoj bezbednosti, a te odluke nisu uperene ni protiv koga“, istaklo je Ministarstvo, preneo je britanski list „Gardijan“.

U tvitu je navedena izjava finskog ministra inostranih poslova Peke Havista koji je rekao da će ulaskom u NATO, Finska ojačati sopstvenu bezbednost i bezbednost cele Evrope.

„Donosimo ovu istorijsku odluku za buduće generacije“, istakao je Havisto.

Oštra poruka Pentagona: Rusija o tome ne odlučuje

Nije na Rusiji da odlučuje da li će Švedska i Finska pristupiti NATO-u, izjavio je danas portparol Pentagona DŽon Kirbi.

On je to rekao nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da bi pridruživanje Finske Severnoatlantskoj alijansi bila „greška“, preneo je BBC.

Predsednik Finske Sauli Ninisto potvrdio je ranije danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Švedska se, takođe, približava odluci da se pridruži NATO.

(tanjug)