Ništa o dolasku na ruski prag, sankcijama, naoružavanju ruskih neprijatelja: „Putin vodi hibridni rat, izaziva glad u svetu“ …

Ruski predsednik Vladimir Putin namerno pokušava da izazove glad na Bliskom istoku i u Africi, izjavio je bivši nemački ambasador u Rusiji Rudiger fon Frič.

Cilj Kremlja je da destabilizuje Evropu masovnim prilivom izbeglica, rekao je Ridiger fon Frič za nedeljno izdanje nemačkog lista Tagesspiegel.

„Putinova ideja je da nakon kolapsa izvoza žitarica iz Ukrajine, gladni ljudi napuste svoje domove i krenu ka Evropi kao milioni Sirijaca koji beže od užasa rata“, rekao je fon Frič.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Zbog toga Rusija blokira izvoz žitarica iz Ukrajine i granatira njena skladišta žita, dodao je fon Frič.

„Novim prilivom izbeglica (Rusija) želi da destabilizuje Evropu i pojača politički pritisak kako bi zapadne zemlje odustale od čvrstog stava prema Rusiji“, objasnio je fon Frič.

Reč je o Putinovom „novom hibridnom ratu“, dodaje Frič.

Ovaj novi način ratovanja uključuje neborbena sredstva kao što su sajber napadi i kampanje dezinformacija.

Ukrajina je jedan od najvećih proizvođača žitarica u svetu. Međutim, zbog ruske invazije i nametnute blokade ukrajinskih luka, žito se ne može izvesti.

Rusija sprečava Ukrajinu da izvozi 20 miliona tona žitarica, uglavnom iz lučkog grada Odese u severnu Afriku i Aziju, saopštila je nemačka vlada.

Frič međutim nije saopštio informaciju da je Rusija najveći na svetu proizvođač i izvoznik žitarica i da je zaustavila izvoz u druge zemlje zbog sankcija i neprijateljskog delovanja stranih država.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(jutarnji list)