Ambasador SAD u Srbiji: „Za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad“

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da za Srbiju nema trećeg puta, već se izbor svodi na izbor između Istoka i Zapada.

Američki ambasador je ocenio da su građani Srbije odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku.

„Za razliku od prošlosti kada se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu, da je posebna i da ide svojim putem, sada većina u Srbiji smatra da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere taj pravi put. Mislim da za Srbiju postoji samo jedan put, a to je Zapad, to je Evropska unija“, rekao je ambasador Hil u intrevjuu za nedeljno izdanje Politike.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

„Ovo govorim da osnovu onoga što čujem svakoga dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika Vučića“, rekao je Hil.

On je izrazio razočarenje zbog toga što „problem Kosova još postoji“ i rekao da su Srbija i tzv. Kosovo „susedske zemlje“ koje moraju da reše mnoge probleme, ocenivši da je „pravi način (za rešavanje tih problema) dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu“.

„Svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu i ne može se reći o ovome hoću da razgovaram, a neću o ovome. Obeshrabren sam kada vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovaračkom stolu nađe ono što želi druga strana“, ukazao je Hil.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, američki ambasador je rekao da bi Srbija trebalo da odluči da li su joj odnosi sa Rusijom doneli dobro i da li su dobro služili srpski interesima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Kada je Putin naveo Kosovo kao inspiracijju za planove u Ukrajini, većini je to zvučalo čudno. Nisam siguran da je Rusiji stalo do Srbije, ni ranije, a posebno sada“, ocenio je Hil i istakao da „nije u srpskom intersu da bude toliko energetski zavisna od Rusije“.

„Ne želimo nestašice (energenata). Želimo da pomognemo Srbiji da ima pristup prirodnom gasu i gasovodima“, rekao je Hil i izrazio stav da Rusija nije pouzdan snabdevać.

Američki ambasador je podsetio da su SAD izvoznik gasa i da se „trude da se i Srbija priključi na američke gasovode“.

„Mi izvozimo taj gas, gradimo cevovode i trudimo se da se Srbija priključi na gasovode u morskim lukama. Tu je i nuklearna energija za koju mislim da je treba podržati“, predočio je Kristofer Hil.

(tanjug)