Naslovnica SPEKTAR „New York Times“: Amerika više nije svetski lider – ukrajinski sukob je...

„New York Times“: Amerika više nije svetski lider – ukrajinski sukob je njen strateški neuspeh

Amerika više nije svetski lider, ocenio je „The New York Times“.

Autor analize-komentara, istoričar Stiven Verthajm, prvo je naveo da je Džo Bajden – posle četiri godine vladavine Donalda Trampa – imao zadatak da vrati Sjedinjene Države na poziciju globalnog lidera i da je u tome, po mnogim konvencionalnim standardima u Vašingtonu, uspeo.

Jer, predvidio je ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i okupio NATO da se suprotstavi Moskvi. U Aziji je ojačao stare saveze i stvorio nove, a takođe – „okrenuo protiv Kine susretne ekonomske vetrove“.

Za ovim je usledio zaključak koji bi se pre očekivao u kineskom „Ženmin žibao“:

„Od završetka Hladnog rata, Sjedinjene Države po prvi put mnogo više liče na šefa koalicije, koja nastoji da zaštiti stranu u sukobu koju smatra svojom od sve ujedinjenijih protivnika, nego na svetskog lidera. A veliki deo sveta to posmatra i pita se zašto Amerikanci još uvek misle da su oni glavni“.

The New York Times potpuno otvoreno procenjuje da je ukrajinski sukob „strateški neuspeh“ Sjedinjenih Država:

„Sada se Sjedinjene Države moraju boriti sa frustriranom i nepredvidivom nuklearnom silom. Što je još gore, Kina, Iran i Severna Koreja su se zbližile da podrže vojne napore Moskve i suprotstave se onome što nazivaju globalnom hegemonijom SAD.

Ova antiamerička antanta se već pokazala dovoljno snažnom da ublaži posledice zapadne pomoći Kijevu. Zato Vašington vojna nadmoć sve više košta“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social