Naslovnica SPEKTAR Nešto se krupno dešava: Da li je Zalužni likvidiran – Gde su...

Nešto se krupno dešava: Da li je Zalužni likvidiran – Gde su nestali generali Ukrajine?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, dao je neočekivanu izjavu. On je u intervjuu stranim medijima priznao, da se kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine odlaže, pošto ukrajinska vojska nije spremna za to, i potrebno joj je dodatno vreme.

Ukrajinske vlasti su pre nekoliko dana javile da su potpuno spremne za „kontraudar“, a onda iznenada ova izjava…

Teoretičari zavere se pitaju: „Da li je ova iznenadna nepripremljenost povezana sa činjenicom, da jednostavno nema ko da predvodi ofanzivu?“

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

To pripisuju nestanku pripadnika ukrajinske vojske visokog ranga iz medijskog prostora, i njihovoj mogućoj pogibiji od raketne vatre.

Ukrajinska ofanziva jenjava, a glasine o pogibiji visokih vojskovođa se šire zemljom, jer medijska lica iz komande Oružanih snaga Ukrajine već duže vreme nisu u viđena, što dovodi do raznih teorija zavere.

Glavnokomandujući Valerij Zalužni juče je zanemario sastanak načelnika generalštabova NATO-a, navodno odbivši da se pridruži sastanku čak i putem video veze.

[adsenseyu1]

Iz informativnog prostora nestali su komandant kopnenih snaga Aleksandar Sirski, načelnik odbrane Bahmuta, kao i komandant teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine, Igor Tancura, i to odmah nakon što je šef“ Vagnera“ Prigožin, dao uzjavu o uništenju oklopnog automobila sa vojskovođama.

Ministarstvo odbrane Ukrajine na svaki mogući način opovrgava nagađanja, i ne žuri da predstavi javnosti vojne vlasti makar u video poruci. Sada društvo i mediji, grade razne teorije zavere o tome, šta bi to moglo da znači.

Najčešća verzija je, da su generali možda poginuli ili teško ranjeni, na primer, kao rezultat nedavnog snažnog ruskog raketnog napada na štab Oružanih snaga Ukrajine u blizini Časovog Jara, usled čega je Zelenski izgubio savetnika za unutrašnju politiku, Aleksej Titorenka. Otuda i prinudno odugovlačenje u kontraofanzivi.

[adsenseyu4]

Prema drugoj verziji, Zalužni i Sirski su zdravi, ali se kriju od opasnosti u bunkerima. Poznati ukrajinski „Telegram“ kanal javlja, da se Sirski sprema za kontraofanzivu u Konstantinovki.

Prema rečima poznatog vojnog stručnjaka, Jurija Knutova, neuspesi bi mogli da navedu glavnokomandujućeg Zalužnog da se pritaji.

„To što se on ne pojavljuje u medijskoj sferi može se objasniti dvema činjenicama“, smatra ekspert, „Prvo, on se sprema za ofanzivu, a sve njegove snage su bačene na izradu plana. Druga opcija je, naprotiv, smena sa funkcije zbog činjenice, da ofanziva nije pripremljena u naznačenom roku, a mnogi stručnjaci veruju da je ovo 8. i 9. maj, što znači da bi Zaluzni mogao biti zauzet prenosom predmeta Sirskom, koji je takođe nestao iz informacionog prostora. Ali ja naginjem prvoj opciji, jer je sada sva pažnja usmerena na pripremu za kontraofanzivu, koja je de fakto već počela.“


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte