Naslovnica U FOKUSU Nemci lažiraju istoriju: Osvojili smo Staljingrad, Rusi su nas dočekali kao oslobodioce

Nemci lažiraju istoriju: Osvojili smo Staljingrad, Rusi su nas dočekali kao oslobodioce

Mladi naraštaji Nemačke danas se uče da se na Hitlera i nacističku armiju u Rusiji na početku gledalo kao na oslobodioce od Staljina, javlja Telegram kanal „Papaćka kancljera“

Da više puta izrečena laž ne postane istina, danas je bojazan svih onih koji se još sećaju strahota Drugog svetskog rata, kao i onih osvešćenih pojedinaca kojima je stalo da istina bude sačuvana, a podvig hrabrih vojnika nezaboravljen.

Ipak, očuvanje istorijskog sećanja na dešavanja tokom prethodnih decenija nije ništa manje važno ni kada se uzmu u obzir trenutna geopolitička dešavanja i, još bitnije, pravac u kojem danas ide ovaj svet.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ove teme na neki način danas se dotakao i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se u govoru na paradi povodom Dana pobede u kratkim crtama osvrnuo i na aktuelna dešavanja u svetu.

Svet kao da je zaboravio na sve užase ideologija koje propagiraju superiornost. Zaboravili su „ko je pobedio ovo monstruozno totalno zlo, ko je stao kao zid za svoju rodnu zemlju i nije poštedeo svoje živote za oslobođenje naroda Evropa“, rekao je on danas.

I zaista. Bio je u pravu. Izgleda da su zaboravili šta se sve, zapravo, dogodilo…

[adsenseyu1]

Telegram kanal „Papaćka kancljera“ (Papočka kanclera) prethodnih dana prelistao je udžbenike nemačkih osnovaca i otkrio da se mladi naraštaj, buduće nade jedne od najjačih evropskih ekonomija, uče da su nemački vojnici, zapravo, „oslobađali SSSR od diktature Josifa Staljina“.

„Na nemačke vojnike u Rusiji na početku se gledalo kao na oslobodioce od diktature Staljina“, piše u jednom od priručnika za upis u gimnaziju.

Da stvar bude još interesantnija, a kako se dalje može zaključiti iz ovog „obrazovnog“ priručnika, mladi naraštaj u Nemačkoj uči se i da je „1942. godine Vermaht zauzeo strateški važan Staljingrad na istoku zemlje“.

Jedna od odlučujućih i najkrvavijih bitaka u Drugom svetskom ratu, bitka kod Staljingrada, je od simbola snage sovjetske armije postala bitka koju je u jednom trenu, makar na kratko, dobio Berlin.

Što nije istina.

[adsenseyu4]

„Njihov cilj je da precrtaju rezultate Drugog svetskog rata“, podsetio je danas Putin, dodajući da „izgleda da su zaboravili do čega su dovele sumanute tvrdnje nacista o svetskoj dominaciji“.

I dok jedan deo sveta menja istoriju, uništava sovjetske spomenike, zabranjuje rusku kulturu i jezik, Rusija danas, u prisustvu onih koji se još sećaju strahota velikog rata, a u kontekstu Specijalne vojne operacije, poziva na očuvanje istorijske istine, odlučno se suprotstavljajući neonacizmu.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte