Naslovnica U FOKUSU Nemački sud odobrio tajnoj službi praćenje opozicionih političara

Nemački sud odobrio tajnoj službi praćenje opozicionih političara

Saveznoj kancelariji za zaštitu ustava dozvoljeno da nastavi sa praćenjem funkcionera AfD-a

U sporu Kancelarije za zaštitu ustava (BfV), koji je Alterantivu za Nemačku (AfD) klasifikovao kao „sumnjivi slučaj“, Viši upravni sud u Minsteru odbacio je žalbu stranke, što znači da je ovoj Kancelariji dozvoljeno da nastavi sa praćenjem funkcionera AfD-a.

Spor je trajao sedam dana, a žalba se odnosila na pitanje da li je Savezna kancelarija za zaštitu ustava, sa sedištem u Kelnu, ispravno svrstala stranku i njenu omladinsku organizaciju Junge alternative (JA) među „osumnjičene desničarske ekstremiste.“

Posle odluke Višeg upravnog suda u Minsteru, Kancelarija za zaštitu ustava može da nastavi da prati funkcionere stranke. Procena je, kako se tvrdi, doneta na osnovu Saveznog zakona o ustavnoj zaštiti.

Sledeći korak je utvrđivanje da li je u pitanju „potvrđeni ekstremistički pokušaj.“ Prethodno je u slučaju JA Savezna kancelarija to već proglasila, a Upravni sud u Kelnu je potvrdio ovu presudu u februaru 2024.

U obrazloženju presude rečeno je da je Kancelarija za zaštitu Ustava „zadržala srazmernost“ u postupku, koji je, kako je saopšteno, kompatibilan sa nemačkim Osnovnim zakonom, evropskim i međunarodnim pravom.

Prema mišljenju Senata, u slučaju AfD-a postoje „dokazi o antidemokratskim nastojanjima“, a u obrazloženju je navedeno da je postojala „namera protiv ljudskog dostojanstva određenih grupa ljudi”, prenosi RT.

Presuda Minstera još nije pravno obavezujuća. Advokati stranke su najavili da će uložiti žalbu višoj instanci.

Viši upravni sud u Minsteru nije dozvolio žalbu, ali AfD može podneti zahtev za žalbu koji prethodno treba da odobri Savezni upravni sud u Lajpcigu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social