Naslovnica U FOKUSU Nemačka zatražila pomoć, hitno: „Situacija je izuzetno dramatična“

Nemačka zatražila pomoć, hitno: „Situacija je izuzetno dramatična“

Zbog snažne ruske ofanzive na Harkov, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok zatražila je hitnu međunarodnu pomoć za ukrajinsku PVO.

„Situacija je izuzetno dramatična, ne samo u Harkovu, već i u mnogim drugim mestima u Ukrajini“, rekla je Berbokova u petak.

Stanje u Harkovu pokazuje i koliko je važno da se preseku ruske linije snabdevanja, dodala je ministarka. Za to su neophodni sistemi naoružanja srednjeg i dugog dometa.

U okviru međunarodne inicijative koju je pokrenula sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i ministrom odbrane Borisom Pistorijusom (Pistorius), Nemačka je Ukrajini poslala još jedan PVO sistem „patriot“.

Druge zemlje su, na primer, isporučile važne komponente za radarski nadzor.

„Međutim, jasno je da nam treba još velikih sistema poput ‘patriota'“, naglasila je nemačka ministarka.

Neki evropski partneri su razmotrili mogu li da izmeste sisteme. „Drugi to ne rade javno, već́ iza zatvorenih vrata. Zato je inicijativa bila toliko važna“, rekla je.

Situacija u Harkovu je veoma teška, jer moguće je da će ruska vojska pokušati da zauzme grad na samo četrdesetak kilometara od granice.

Berbokova, koja je ranije posetila Harkov, rekla je da zbog ruskih napada u gradu ima dece koja ne idu u školu skoro dve godine. U međuvremenu je izgrađena podzemna škola.

(b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social