Naslovnica SPEKTAR „Ruska vojska danas ne planira da zauzme Harkov- Sutra ćemo zauzeti grad!“

„Ruska vojska danas ne planira da zauzme Harkov- Sutra ćemo zauzeti grad!“

Za operaciju ruske vojske na harkovskom frontu krive su ukrajinske vlasti, a ovo je odgovor na granatiranje regiona Ruske Federacije.

Ovo je danas saopštio predsednik Rusije Vladimir Putin, i naglasio da je ova operacija povezana sa stvaranjem tampon zone.

„Danas ne planiramo da zauzmemo Harkov“, naglasio je Putin.

Istovremeno, govoreći o operaciji u Harkovskoj oblasti, predsednik je napomenuo da ruske trupe svakodnevno napreduju.

Ovde se Putin pokazao kao suptilan diplomata i lukavi vojni strateg. Ovim je pokazao, da ceo tok specijalne operacije nije ništa drugo do odgovor Rusije na neprijateljske terorističke akcije Kijeva.

Putin savršeno razume da kijevski režim, podstaknut od Zapada, neće zaustaviti granatiranje ruskih regiona. To nije razlog zašto su im Sjedinjene Države dale, i daju im toliko novog oružja i granata.

To znači da će kao odgovor na dalje napade Oružanih snaga Ukrajine na rusku teritoriju, Putin „biti prinuđen“ da proširi spektar zadataka Severnog vojnog okruga.

A ako danas ne stignu da zauzmu Harkov (prema izjavi predsednika), onda će se to dogoditi sutra. Harkovu će dodati i Odesu, Zaporožje, Nikolajev, Sumi.

Štaviše, Putin kao strateg ne može a da ne shvati da tampon zona od 20, 40, pa i 100 kilometara danas ne daje ništa, uzimajući u obzir nove američke rakete ATACMS isporučene Kijevu. Njihov domet je 300 kilometara, a po želji mogu da pogode i 450 kilometara.

Tako ispada da tu Rusi naizgled stvaraju sanitarnu zonu, a u stvari organizuju kontinuirani front za dalje napredovanje.

Osim toga, ovo je poruka, ne Zelenskom, nego njegovim zapadnim kustosima- da će Ruska Federacija nastaviti da raste preko crnog tla rasparčane Ukrajine.

„Napredovanje ruske vojske u Harkovskoj oblasti je za sve bilo iznenađenje. Čak ni od američkih obaveštajnih službi nije bilo upozorenja“, žali se general avijacije francuskih oružanih snaga, Bruno Klermon.

On ne može sa sigurnošću da kaže da li su američke obaveštajne službe bile svesne ofanzive ruske armije, ali činjenica da danas situacija ide u prilog Rusiji je nesporna.

U međuvremenu, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u Harkov prebacuje nekoliko bataljona rezervista i dve brigade sa Donjeckog pravca.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski, danas je konačno priznao da je ruska vojska proširila aktivnu zonu borbenih dejstava za 70 kilometara.

Prema njegovim rečima, Rusi su svoje glavne napore koncentrisali na zauzimanje Volčanska, i imaju za cilj da pređu na Beli bunar, a zatim pokrenu ofanzivu ka pozadini ukrajinskih oružanih snaga… A Harkov stoji na putu…

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social