Naslovnica U FOKUSU Rusija nešto sprema – Lansirani vojni sateliti

Rusija nešto sprema – Lansirani vojni sateliti

Rusija sve češće lansira rakete-nosače koje poseduju mnogobrojne satelite. Neki od njih služe u naučne svrhe, dok su drugi neophodni za rad Ministarstva odbrane.

Lansiranje rakete-nosača „Sojuz-2.1b“ sa vojnim satelitima obavljeno je na kosmodromu „Pleseck“ u oblasti Arhangelsk, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Na objavljenom snimku inženjeri postavljaju letelicu na lansirni kompleks kosmodroma, nakon čega sledi njeno lansiranje.

„Dana 17. maja 2024. godine lansirana je raketa-nosač ‘Sojuz 2.1b’ sa satelitima na brodu sa kosmodroma ‘Pleseck’ (Arhangelska oblast) u interesu ruskog Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prethodno je Ministarstvo odbrane prijavilo šest uspešnih lansiranja raketa-nosača u interesu vojnog resora poslednjih meseci. Za 2024. planirano je još nekoliko lansiranja. Na taj način Rusija jača svoje prisustvo u orbiti, što služi kako u vojne, tako i u naučne i druge svrhe.

Međutim, ovaj put se razlikovao od ostalih zbog „meduze“ – traga u vazduhu. Stanovnici Lenjingradske oblasti primetili su na nebu, nad Ladoškim jezerom, svetlucavi trag od lansiranja rakete-nosača „Sojuz-2.1b“. Na video-snimku, snimljenom u režimu „tajmlaps“, blistava pruga koja se reflektuje na površini vode iscrtava noćno nebo.

Prema pisanju medija, stanovnici ruskih regiona koji se nalaze u blizini Arhangelske oblasti bili su svedoci neobičnog fenomena. Činjenica je da je raketa-nosač lansirana na zalasku sunca, zbog čega je trag u visokim slojevima atmosfere bio jarko obasjan suncem.

Oblaci nakon lansiranja se obično posmatraju prilično dugo. Po njihovim oblicima i brzini kretanja moguće je pratiti tokove vazduha u visokim i teško uočljivim slojevima atmosfere.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social