Naslovnica U FOKUSU Ukrajina traži pomoć od SAD da napadne ciljeve unutar Rusije

Ukrajina traži pomoć od SAD da napadne ciljeve unutar Rusije

Obaveštajni podaci koje bi SAD mogle podeliti sa Ukrajinom doveli bi do povećanja efikasnosti napada na ciljeve unutar granica Rusije

Ukrajinske vlasti pozvale su Vašington da sa njima podeli obaveštajne podatke o ciljevima unutar Ruske Federacije, dok se ukrajinske trupe suočavaju sa gubitkom teritorije na frontu, prenose „Njujork tajms“ i „Volstrit džornal“. Kako se navodi, američka administracija je ove zahteve već uzela u razmatranje.

Uz to, poslanici ukrajinskog parlamenta su od svojih kolega iz SAD zatražili „zeleno svetlo“, odnosno odobrenje za upotrebu američkog naoružanja u napadima na teritoriju Rusije, prenose američki listovi pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

Prema pisanju „Politika“, ukrajinski parlamentarci su članovima Kongresa saopštili da je ruskim ofanzivnim dejstvima u Harkovskoj oblasti doprinela zabrana dejstva po ruskoj teritoriji američkim naoružanjem, čime su „stavljene lisice na ratni potencijal Ukrajine“.

Uprkos tome što su slični zahtevi u prošlosti odbijani, američki zvaničnici su poslednje zahteve uzeli u razmatranje, navodi „Njujork tajms“.

Prema pisanju ovog lista, obaveštajni podaci SAD i drugih saveznika o vojnim ciljevima na ruskom tlu bi omogućili Ukrajini da bolje isplanira putanje kojima će leteti njeni dronovi i rakete. Sa detaljnim mapama terena, ukrajinski dronovi i rakete mogli bi da lete na malim visinama radi izbegavanja radara, čime bi se povećala njihova efikasnost.

Iako Kijev odavno ima pristup podacima dobijenim od komercijalnih satelita, jasno je da su američki obaveštajni podaci znatno detaljniji.

Skorašnje zahteve Kijeva potvrdio je i general Čarls Braun, predsedavajući zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD, koji je tokom puta u Brisel na sastanke NATO-a izjavio da su „Ukrajinci u više navrata tražili pomoć kako bi mogli da izvode napade na ciljeve unutar Rusije“.

Dan ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da od Ukrajine zavisi da li će koristiti američko naoružanje u napadima na teritoriju RF.

„Mi nismo ni podsticali niti omogućili napade van Ukrajine, ali na kraju krajeva Ukrajina sama mora doneti odluku o tome kako će da vodi ovaj rat“, rekao je Blinken.

Podsećanja radi, početkom maja ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da Kijev ima pravo da koristi britansko naoružanje za napade izvan svojih granica.

Zbog ovog poteza Velike Britanije, Moskva je pozvala britanskog ambasadora na razgovor i saopštila da će u slučaju takvih napada, svaki britanski vojni objekat i oprema, unutar Ukrajine ili van nje, biti meta za Rusku Federaciju.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social