NEMAČKA POSLANICA: Umesto da štite 200.000 proteranih Srba, štite otimače srpskih organa

Poslanica u nemačkom saveznom parlamentu Sevim Dagdelen izjavila je da, kada se pogleda postupanje Evropske unije prema zemljama Balkana, to podseća na “politiku zadnjeg dvorišta”, koju su SAD vodile prema Južnoj Americi.

Predsednica poslaničke grupe Levice u Odboru za spoljne poslove nemačkog Bundestaga, u intervjuu za medije ponovila je kritike na račun nemačke vlade zbog dugogodišnje podrške bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, koga je Specijalno tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

– Skandal je bio i ostaje da je nemačka Savezna vlada godinama protežirala Hašima Tačija, iako je dobro znala da je BND bivšeg komandanta OVK već 2005. godine u poverljivom izveštaju nazvala sponom između “organizovanog kriminala” i politike” – rekla je Dagdelen.

Ona je podsetila da je bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte 2008. godine obznanila upletenost Tačija u zločinački sistem krijumčarenja ljudskih organa.

– Umesto da se zauzima za zaštitu Roma i Srba na Kosovu kao i za povratak 200.000 proteranih Srba i Roma na tzv. Kosovo, nemačka Savezna vlada je ipak nastavila da se jednostrano zalaže za bivše komandante OVK – istakla je nemačka poslanica.

Dagdelen je komentarisala i navode da Srbija neće moći da pristupi Evropskoj uniji ako prethodno ne prizna tzv. Kosovo.

– Potpuno je neprihvatljivo da se Srbiji nameće priznanje Kosova, kojim se krši međunarodno pravo, kao preduslov za proces pristupanja EU. Poznato je da ni pet država članica EU nisu priznale suverenost Kosova, koja je proglašena 2008. godine. Kosovo takođe nije član Ujedinjenih nacija. Stav nemačke Savezne vlade je da bez ovog priznanja ne može biti pristupanja, a i u Komisiji EU je ovaj stav presudan – rekla je Dagdelen.

“Antisrpsko usmerenje nalazi se u svim nemačkim strankama”

Što se tiče odlaska dugogodišnje nemačke kancelarke Angele Merkel i pitanja da li će on imati uticaj na nemačku politiku na Balkanu, Dagdelen je navela da je “antisrpsko usmerenje nemačke spoljne politike na Balkanu zapravo neka vrsta državnog razloga, i to u svim strankama”.

– Ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel iz Stranke slobodnih demokrata (FDP) je 1992. godine pod kancelarom Helmutom Kolom iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) izdao slogan: “Srbiju treba baciti na kolena”.

Kancelar Gerhard Šreder iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i njegov zeleni ministar spoljnih poslova Joška Fišer su 1999. godine prvi put nakon kraja Drugog svetskog rata poslali u rat nemačke vojnike i podržali bombardovanje Beograda u okviru NATO agresije na Jugoslaviju, kojom je prekršeno međunarodno pravo.

Otcepljenje Kosova 2008. godine izvedeno je uz podršku kancelarke Angele Merkel (CDU) i vicekancelara Franka-Valtera Štajnmajera (SPD).

Jednostavna promena saveznog kancelara nije dovoljna, neophodna je stvarna promena politike, nakon koje se zemlje Balkana više neće tretirati tutorski kao zadnje dvorište. Potrebna je načelna promena u nemačkoj politici prema Balkanu. Krajnje je vreme da se sretnemo na ravnopravnom osnovu i da više ne želimo da se imperijalnim držanjem tutorski odnosimo prema zemljama Balkana – zaključila je Sevim Dagdelen.

(Kosovo onlajn)