Naslovnica SPEKTAR NAJNOVIJA VEST: Oružane snage Ukrajine razmišljaju o povlačenju iz Artemovska važnog strateškog...

NAJNOVIJA VEST: Oružane snage Ukrajine razmišljaju o povlačenju iz Artemovska važnog strateškog grada

Rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine razmišlja o povlačenju iz Artemovska (ukrajinski naziv – Bahmut), piše američko izdanje The Washington Post.

Članak od 15. januara tvrdi da je Kijev suočen sa teškim izborom i da mora da odluči da li da dodeli resurse za dugotrajne bitke za Artemovsk dok se priprema za kontraofanzivu u drugom sektoru fronta, za koji će biti potrebno oružje, municija i iskusni borci.

Napominje se da su mnogi vojni analitičari mišljenja da je naselje od relativno malog strateškog značaja, ako se situacija posmatra globalno.

„Bahmut je bitka koja je, čini mi se, bila korisna za Ukrajinu, ali sada se postavljaju pitanja o tome koliko cena borbe za ovo naselje može da utiče na ukupnu strategiju Ukrajine za ovu zimu ili proleće“, rekao je vojnik. analitičar, direktor ruskog istraživanja Centra za pomorske analize Majkl Kofman.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ocenjujući situaciju koja se poslednjih dana razvila u oblasti Artemovsk, Andrej Kriščenko, zamenik komandanta bataljona jedne od jedinica Nacionalne garde, primetio je da ruska strana brzo šalje nove snage na mesta poginulih u borbi.

Sagovornik izdanja je dodao da sposobnost slanja dodatnih snaga na sektore fronta omogućava ruskoj vojsci da vrlo često juriša na položaje – ponekad se takvi napadi organizuju pet, šest ili sedam puta dnevno.

Drugi ukrajinski komandant, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je novinarima o velikim gubicima u svojoj jedinici tokom borbi u oblasti Artemovsk. „Izgubili smo mnogo prijatelja braneći ovaj grad, tako da ne želimo da sada odustanemo. Ali možda bi privremeno povlačenje spasilo neke od naših ljudi“, rekao je on.

Ranije je vojni ekspert objasnio besmislenost zauzimanja Soledara bez Artemovska.

Ministarstvo odbrane Rusije je 13. januara objavilo punu kontrolu nad Soledarom i mogućnost da Artemovsk uzme u kotao. U međuvremenu, Jevgenij Prigožin , biznismen i osnivač privatne vojne kompanije Vagner, objavio je 11. januara da su njeni borci preuzeli kontrolu nad celom teritorijom Soledara.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs