Naslovnica ŽIVOT Najezda krpelja ne jenjava: Kako ih najsigurnije odstraniti?

Najezda krpelja ne jenjava: Kako ih najsigurnije odstraniti?

Ukoliko primetite da se krpelj zakačio za vas ili vašeg ljubimca, prvo što je neopgodno da ne krenete da paničite, kako biste mogli što efikasnije da odreagujete.

Prema rečima stručnjaka, treba da se izvadi što pre, u prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije. Veoma je bitno pravilno ga izvući, kako ne bi ostala glava i cevčice u koži.

Naime, postoje brojne metode vađenja ovog insekta:

  • mazanje „napadnutog mesta“ suncokretovim uljem
  • trljanje sapunom
  • pincetom i sl.

Pojedine osobe čak koriste i aceton, što nikako ne bi smelo da se radi! Sa druge strane, postoji jedan lak i efikasan način za uklanjanje krpelja, koji preproučuje mnogo ljudi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Šta je potrebno da uradite?

Mesto, gde se prilepio krpelj, treba posuti sitnom kuhinjskom solju i odgore staviti komadić mokre vate. Zatim bi trebalo za najviše pola sata, a neretko i ranije, da ovaj insekt sam izađe na površinu.

[adsenseyu1]

Potom ga obavezno stavite u neku kutijicu i odnesite ga u laboratoriju, kako bi se utvrdilo da slučajno nije nosilac poliomijelitisa ili encefalitisa.

Ukoliko uočite neke komplikacije ili smatrate da niste dovoljno stručni da sami izvadite krpelja, obavezno se obratite lekaru.


(Stil)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]