Naslovnica U FOKUSU Saudijci daju popust na cenu nafte za Aziju, za Evropu poskupljenje

Saudijci daju popust na cenu nafte za Aziju, za Evropu poskupljenje

Smanjenje cene sugeriše da zemlja nastoji da podigne cene crnog zlata nakon što je OPEK+ objavio dodatno smanjenje proizvodnje od maja do kraja 2023. godine

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, sniziće cenu sirove nafte u junu azijskim kupcima prvi put u četiri meseca, nakon pada marže prerade, dok će severozapadnoj Evropi uslediti povećanje od 1,1 dolara po barelu, preneo je Rojters.

Zvanična prodajna cena za „arab lajt“, koji će se isporučivati od juna u Aziju, smanjena je za 25 centi po barelu u odnosu na maj – na 2,55 dolara po barelu u odnosu na cene u Omanu/Dubaju, navodi se u saopštenju saudijskog državnog naftnog giganta „Saudi Aramko“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Smanjenje je manje od tržišnih očekivanja od 40 centi, što sugeriše da zemlja nastoji da podigne cene nafte nakon što je OPEK+ objavio dodatno smanjenje proizvodnje od maja do kraja 2023. godine.

Cena „arab lajta“ za severozapadnu Evropu iznosiće u junu 2,1 dolara po barelu, što je povećanje od 1,1 dolara u odnosu na naftu tipa „ICE brent“.
Junska cena saudijske nafte za Sjedinjene Države biće smanjena za 50 centi – na 6,25 dolara po barelu.

Članice OPEK-a su 2. aprila najavile dobrovoljno smanjenje proizvodnje od maja do kraja 2023, pa će ukupan obim dobrovoljnog smanjenja iznositi 1,66 miliona barela dnevno.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]